Hoppa till sidans innehåll

Elitidrottsavtal


 Riktlinjer för elitidrottsavtal via SSF längdskidor

För idrottare som vill kombinera eftergymnasiala studier med en elitidrottssatsning finns Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL). Gemensamt för dessa är att de erbjuder hjälp med individuellt anpassade studier och stöd för elitidrottarens utvecklingsmiljö. Arbetet sker i samarbete med RF och SF.

 Vid skiduniversiteten i Umeå och Östersund (RIU) samt Dala Sports Academy (EVL) finns tränarledda träningsgrupper. Även om man inte kommer in på något av dessa alternativ eller om man önskar studera på annan ort med RIU- eller EVL-status kan man ansöka till Skidförbundet om ett s.k. elitidrottsavtal. Vilket i korthet innebär att studierna anpassas med hänsyn till en elitidrottssatsning. Vill du läsa mer om elitidrottsavtalet, gå in på följande länkar:

Ansökansblankett samt info om RFs riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer

 Kriterier för att få elitidrottsavtal signerat av Svenska Skidförbundet:

Aktuell landslagsidrottare: Ingå i någon av landslagets träningsgrupper under aktuellt år.

 Potentiell landslagsidrottare:
Antagen via FIS-punkter som baseras på medelvärdet för antagna vid våra skiduniversitet och skidhögskolors träningsgrupper. Medelvärdet bygger på FIS-lista 8 och uppdateras årligen från samma lista. Inför höstterminen söker man på sina personliga FIS- poäng enligt lista 8 och inför vårterminen på FIS-lista 3. Hänsyn tas till sökande som är junior eller går från junior till senior (se tabell nedan).

Läsåret 2020 - 21 ser medelvärdet för FIS-lista 8 ut som följer, avrundat till heltal uppåt. För att uppnå kriterierna måste den aktive ha samma eller lägre FIS-punkter än nedanstående i traditionellt eller sprint:

Födda 1999 eller senare:

  • Dam distans: 71
  • Dam sprint: 106
  • Herr distans: 63
  • Herr sprint: 104

För sökande som är född 2000 eller 2001 gäller följande:

För att SSF ska signera ett avtal av sökande som är födda under dessa år ska den aktive ha FIS poäng (FIS lista nr 8) som motsvarar en topp 15 rankning bland svenska äldre juniorer (födda 00-01) i antingen distans eller sprint.

  • Dam distans: 134
  • Dam sprint: 269

  • Herr distans: 94
  • Herr sprint: 192

Uppdatering 26/1 - 2021: Då säsongen 20/21 är väldigt annorlunda och det finns få tillfällen att förändra sina FIS poäng så kommer vi att godkänna ansökningar om ett elitidrottsavtal för VT 21 om man under denna säsong minst en gång klarat ovanstående FIS poäng. Detta kommer då att gälla enbart för VT 21. Under våren kommer SSF se över riktlinjerna för elitidrottsavtalen och uppdatera vilkoren inför HT 21. Ansökan sker i övrigt som vanligt. 

Tidigare resultat: Aktiva som deltagit vid JVM U23-VM eller världscup, men av någon anledning inte har de FIS-punkter som krävs (p.g.a.t.ex. sjukdom, skada eller dylikt).

Långlopp
För aktiva som satsar på långlopp finns möjlighet att få ett elitidrottsavtal om man uppfyller något av dessa kriterier: Har FIS poäng som motsvarar kraven ovan, eller har en resultatnivå som är topp 5 bland svenska åkare i Vasaloppet eller under minst två deltävlingar i Ski Classic.

Ni skickar er ansökan ifylld i RF mall till This is a mailto link.

Vi gör löpande bedömningar så det finns inget senast datum för detta. Dock gäller avtalen enbart för ett skolår i taget.

Svenska Skidförbundet längd
Karin Ersson (utbildningschef)
Lars Selin (utvecklingsansvarig)

Uppdaterad: 06 MAJ 2019 11:36 Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info