Hoppa till sidans innehåll

Året 2020 dominerades av Coronapandemin


Skidspelen 2020, februari. Mina första dagar som pryo i SSF – jag ska bli längdchef i Svenska Skidförbundet. Väl anländ till Falun, nervös, träffar jag mina blivande kollegor – några lite trevande,  många med mycket information eftersom jag ställer många frågor. Tävlingarna blir succéartade. Linn Svahn vinner sprinten och när säsongen är slut står hon som vinnare av hela sprintcupen. Från ingenstans till världsstjärna på några månader. Wow! 

1 mars började jag på nya jobbet och ett par veckor senare drog Corona in med full kraft över världen. Tävlingar ställdes in samtidigt som planeringen för nästa säsong började – med tron att Corona ska vara över till hösten. Våren var intensiv med uppdraget att bygga en organisation där alla drar åt samma håll och i slutet av juni är sista pusselbiten på plats. 

Vi snabbspolar fram till december, julen står för dörren och mycket har hänt. Corona håller fortsatt ett starkt grepp om världen. Pandemin har, till stora delar, styrt vår verksamhet under hösten men vi har ändå intensivt har arbetat med att driva svensk längdskidåkning framåt.  

  • Värdegrundsarbete har pågått sedan i somras. Det har bidragit till att stärka samarbetet men också att få ihop gänget. Arbetet fortsätter. Bemötande, beteenden – hjälpa varandra för att summan av delarna ska bli större och våra mål ska nås. 

  • Landslagsläger har genomförts på hemmaplan i Sverige då resor utomlands ska undvikas. 

  • Tre elitmiljöer med anställda tränare i Falun, Östersund och Umeå är lanserade för att utveckla kommande längdskidtalanger. 

  • Utbildningar har styrts om till digitala, en positiv konsekvens av Corona, faktiskt.  

  • I oktober beslutades en ny strategisk plan för Svenska Skidförbundet. 

Även tävlingsverksamheten är kraftigt påverkad av pandemin. Världscupen blev inte av i Lillehammer och vi tvingades, trots mycket fina resultat i Ruka, ta beslut att avstå tävlingarna i Davos och Dresden. Ett tungt beslut som påverkar hela vår verksamhet. Nationella tävlingar är svåra att genomföra pga restriktioner och ett stort arbete har genomförts för att anpassa planerna med hopp om att kunna genomföra tävlingar efter nyår. 

Nu blickar vi framåt! Tour de Ski börjar 1 januari. Vi hoppas att våra svenska skidåkare ska nå framgångar och sätta tonen inför fortsättningen av världscupen och inför säsongens höjdpunkt, VM i Oberstdorf!  

Vi håller tummarna för att pandemin ska släppa sitt grepp så att tävlingar för barn och ungdomar, juniorer och seniorer ska få träna och tävla igen. Sporten behöver det, längdåkare behöver det, Sverige behöver det!  

Vi tar med oss många lärdomar från det pandemiska 2020 när vi kliver in i 2021. Allt vi önskar är att det ska bli ett mycket bättre och roligare skidår. 

Jag önskar er alla skidälskare en God Jul och Ett Gott Nytt År.  

/Daniel Fåhraeus, längdchef Svenska Skidförbundet 

Uppdaterad: 21 DEC 2020 11:49 Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info