Hoppa till sidans innehåll

En förkylning är inget man skojar bort


Längdskidåkning på elitnivå ställer stora arbetsfysiologiska krav på utövare och därför skojar man inte om förkylningar. Om man dabbas och tränar kan det få stora konsekvenser för hälsan på både kort och lång sikt.

Jan Wall som är medicinsk ansvarig för svenska längdlandslag har inför vintern tävlingar tagit fram riktlinjer att förhålla sig till när man blir sjuk och hur man ska agera om man är på läger eller en cup.

– När vi pratar om en förkylning menar vi oftast en luftvägsinfektion, en ren inflammation i slemhinnan i de övre luftvägarna som orsakas av virus eller bakterier, och att träna med en infektion i kroppen är aldrig att rekommendera, säger Jan Wall.

När man utsätts för en infektion prioriterar kroppen att bekämpa den. Den som tränar med en infektion i kroppen får sämre förutsättningar att läka infektionen samt skapar en nedbrytande miljö i muskulaturen.

– Vi rekommenderar våra aktiva att inte träna alls när man har symptom. Vi ordinerar vila till dess man känner sig helt frisk, sen har vi en process som de aktiva får följa för att komma tillbaka till träning och tävling, fortsätter Wall.

Processen kan bli så lång som upp till tio dagar innan den aktive kan gå för fullt igen. Långsam upptrappning och vila är viktigt för att komma tillbaka så snabbt som möjligt utan bakslag.

 – Det kan inte nog understrykas att träna med virus i kroppen aldrig är bra, vila och långsam återgång till träning är det bästa för att inte dra ut på förloppet eller skada sig själv på längre sikt, avslutar Wall.

Här är ett förslag på hur en upptrappad och långsam återgång till träning kan se ut för en elitaktiv längdskidåkare. Länk till riktlinje - tillbakagång efter infektion.

Uppdaterad: 22 DEC 2021 11:08 Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info