Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm

Ingen vill ha Corona – alla vill träna och tävla!


Vår vardag är annorlunda. Vårt uppdrag har förändrats. En pandemi har kopplat greppet om hela världen. En pandemi som sätter gränser för hur vi umgås, var vi får jobba och begränsar oss alla i hur vi får utöva den idrott som vi alla brinner för. Vi har alla hoppats på att vi inte skulle behöva bry oss. Vi idrottar utomhus. Avstånden är redan stora. Och inte åker vi skidor när vi är sjuka.

Inom förbundet samverkar vi med andra grenar, vi har tio grenar inom SSF. Vi har sökt stöd i andra idrottsgrupperingar så till exempel specialidrottsförbund som verkar på arenor där trängsel inte är problemet. Idrotter som liksom vi verkar på ytor utomhus där det som arrangör eller förening är relativt lätt att organisera både träning och tävling på ett smittsäkert sätt. Ingenting har bitit på pandemin.

Vi är skyldiga att följa myndigheternas råd och riktlinjer. Samtidigt vet vi, att ni är många som, liksom vi, vill fortsätta träna och tävla eller bara vara i ett härligt skidsammanhang. Vi behöver alla ta ansvar.

Från förbundet vill vi uppmana alla som arrangerar tävlingar att verkligen läsa, förstå och efterleva de riktlinjer som är uppsatta av myndigheten. Detta gäller även dig som deltar i tävling. Om vi tillsammans tar ansvar kommer vi förhoppningsvis kunna fortsätta att träna och arrangera tävlingar. Vi vill påvisa att det går att arrangera tävlingar utomhus på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt. 

Alla påverkas på ett eller annat sätt. Karin Ersson som ansvarar för den nationella verksamheten på Svenska Skidförbundet längd, berättar;

–  Vi är lika förtvivlade över den situation som vi befinner oss i som alla andra i skid- och idrottsverige. Vi vill inget annat än att få ett normalt samhälle igen! Och för oss innebär det massor med skidåkning, både som träning och tävling!

Den här utgångspunkten har varit drivkraften bakom den strategi som förbundet tagit fram för att få Sverige på skidor igen.

–  Vi har jobbat intensivt för att skapa förutsättningar och hitta sätt som gör det möjligt för så manga som möjligt att få tävla i vinter. Det är en svår balansgång och våra riktlinjer som nu har gett många i Skidsverige hopp om att få komma igång kräver att alla agerar med stort ansvar, säger Karin Ersson.  

Enligt de riktlinjer som vi har från Folkhälsomyndigheten och RF så kan vi bedriva två typer av tävlingar i dagsläget:

  1) Seniortävlingar:

Kan bedrivas på internationell (FIS) och nationell nivå.  Dock med ett begränsat antal deltagare. Detta utifrån att elitidrottare som bedöms vara på en internationell eller nationell seniornivå får fortsätta att bedriva sitt yrke. Detta ger oss möjlighet att fortsätta bedriva våra nationella cuper med begränsat antal deltagare och utan publik.  FIS tävlingar och tävlingar på nationell nivå kan arrangeras på flera platser och under samma datum eller spridda under hela säsongen.

 2) Enstaka tävlingar för ungdomar födda 2005 och senare:

SSF längd har tagit fram grenvisa riktlinjer för vad “enstaka tävlingar” innebär. Enligt FHM:s senaste riktlinjer får enstaka regionala matcher och lokala tävlingar arrangeras, men frågan är – vad innebär en enstaka lokal tävling? Vi har beslutat lokal/regional nivå för oss är distriktstävlingar för ungdomar i åldern 11-16 år. För barn som är 10 år och yngre rekommenderar vi förenings eller kretstävlingar. Självklart kan de äldre ungdomarna också delta på sin förenings träningstävlingar!

Vi är vana att snöbrist begränsar vår verksamhet på flera orter i Sverige. När pandemin adderas blir det tuffare på flera håll i landet.

 –  Det är så klart olyckligt eftersom det är många distrikt som redan inte kan arrangera tävlingar på grund av snöbrist. Vi har då resonerat oss fram till att om andra distrikt, med tillgång till snö, har plats kan de erbjuda dessa förutsatt att de regler som gäller följs, säger Karin Ersson. Enstaka tävlingar ska inte tolkas som att det är okej att tävla varje helg på samma sätt som en vanlig vinter på många olika platser i distriktet eller landet. Vi vädjar till alla att planera sina tävlingar utifrån alla rekommendationer som finns, fortsätter Ersson.

Tävlingar flyttas för att öka förhoppningar om att det kommer att kunna genomföras vid ett senare till fälle. Detta innebär att USM flyttas till nytt datum i mars och ungdomscuperna kommer att behandlas direkt efter nyår.

Juniorer är det som, enligt myndigheternas regler, har hamnat ordentligt i kläm. Träning för vuxna födda 2004 och äldre får numera bedrivas, men med tydliga restriktioner – mindre grupper och utomhus. Ingen tävling tillåts undantaget de juniorer som kan betraktas som elitidrottare eller redan nu har idrotten som yrke.

–  Ett sätt för oss att få på nummerlappar på juniorerna är att tillåta att de tävlar i seniorklass. Samtidigt måste vi begränsa antalet till varje tävling, vilket gör det svårt för alla att få vara med. Ett sätt att skapa fler tillfällen till tävling för både juniorer och seniorer är att fler tävlingar på FIS och nationell nivå arrangeras i skidsverige. Det skulle minska trycket på de tävlingar som nu ligger i kalendern och som planeras att genomföras, samtidigt öppna för flera att få tävla, fortsätter Karin Ersson.

För våra långlopp är det svårt att arrangera vanliga tävlingar om de inte görs på elitnivå som för seniorer. Motionslopp är enligt reglerna inte att tänka på, men virtuella lopp är ett sätt att ändå motivera och engagera entusiaster. Denna typ av verksamhet är inte att betrakta som tävling och därför inget som SSF kan besluta om.

Vi ska tävla och resa med ansvar. Det blir en annorlunda säsong och vi får träna på och hålla ut och trösta oss med att det är lika för alla. Om vi håller ut så kommer vi så snart som möjligt att kunna träffas på en tävling igen!

Vill du läsa på mer?

SSF info om Corona

SSF längd tävlingsriktlinjer (PDF)

FHM:s föreskrifter från 14/12 2020

Riktlinjer och råd vid tävling SSF (PDF)

RF:s riktlinjer från 14/12 2020

 

 

Uppdaterad: 21 DEC 2020 12:34 Skribent: Ulrika Sterner / Karin Ersson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info