Hoppa till sidans innehåll

När drömmen plötsligt blir sann….


Sundbybergs IK har länge längtat efter ett eget konstsnöspår. Arbetet började för flera år sen men förra året dök aldrig minusgraderna upp. Det började tufft på många sätt även i år men nu är det full aktivitet.

Annsofie Gyllbäck ungdomsledare i föreningen berättar.
-“I’m dreaming of a white Christmas” nynnades under julförberedelserna men ute var gräsmattan grön. På Julafton fick vi elda i grillen för att hålla värmen ute och träffa äldre i familjen. Pandemin låg som en våt filt över firandet. Att ta en rullskidstur på juldagen var inte en allt för avlägsen tanke. För mig var det ett bevis på att allt var upp och ner detta år. Så plötsligt kom minusgraderna och snön! På annandagen promenerade vi i snö men pandemin säkrade att ingen preparering av spår fick göras. När terminen inleddes fick vi inte ens bedriva träning för gruppen 7-16 år. Frustrationen var stor. På vissa platser i staden fick vi inte ens nyttja minusgraderna till snöproduktion, på andra platser fick vi producera snö, men inte preparera. Livet kändes dystert!

Men plötsligt händer det! Plötsligt vänder det!

Reglerna ändrades från FHM, träningen fick dras igång. Preparering av spår var plötsligt möjligt!

I Sundbyberg har vi närt en dröm om ett eget konstsnöspår under flera år, med en smygstart för två år sedan men förra året stod plusgrader i vägen. Nu hade vi flera dygn av minusgrader och medlemmar ur klubben ställde upp som kanonvakter. Dessutom fick vi glädjande nog även natursnö som hjälpte till. Våra träningar kunde plötsligt bedrivas i spår vi inte kunnat nyttja på flera år. Barnen var som kalvar på grönbete!

Vårt konstsnöspår växte för varje dag och plötsligt kunde vi arrangera vår första träningstävling vårt bidrag till Norrskidan. Självklart anpassad efter rådande regelverk. Det anslöt 60 barn en vanlig onsdagskväll från hela Stockholm och leendena när de trötta åkte över mållinjen var en fröjd att se.

Nästkommande lördag höll vi tillsammans med Friluftsfrämjandet en prova-på-dag. Där det blev fullbelagt när ca 40 barn var anmälda. Vi fick en dag med strålande sol och minus 7 grader. Skidklubbens ungdomar fick praktisera ledarskap och aktivera och inspirera dessa nya åkare. De gjorde ett lysande jobb och väckte en lust och glädje för längdskidåkning bland barnen.
Dagen blev magisk!

Många barn har plötsligt upptäckt skidåkningen, skidglädjen gick inte att ta miste på. Plötsligt är det fokus på rekrytering av nya medlemmar, hur vi arrangerar roliga tävlingar, hur vi får fram låneutrustning för de som vill prova. Det får mig plötsligt att glömma att vi har en pandemi för en liten stund.

Har även er förening något ni vill lyfta i ett kommande nyhetsbrev?
Skicka gärna in text och bild till This is a mailto link, så lyfter vi i mån av plats några bidrag.
Kom ihåg att alltid ha godkännande av samtliga på bilden.

 

Uppdaterad: 25 FEB 2021 09:43 Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info