Hoppa till sidans innehåll

Samarbete för ökad kunskap om snölagring 


Svenska Skidförbundet och Peak63 samarbetar för att sprida mer kunskap om snölagring. Nu erbjuds utbildning för skidanläggningar för att se på möjligheterna till snölagring utefter lokala förutsättningar. 

Det är Peak63, tidigare Peak Innovation, har under har under sex år arbetat tillsammans med bland annat forskare, SLAO, Svenska Skidförbundet, skidanläggningar, regioner och snöproduktionsföretag för att forska på samt utveckla bättre och effektivare sätt att arbeta med snö som en värdefull resurs. Mycket av arbetet har kretsat kring att effektivisera metoder för snölagring, samt bedöma hur snölagring kan göras ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt för olika anläggningars olika förhållanden.  

Nu har kunskapen sammanfattats i en utbildning.  

Jonas Braam är anläggningskonsulent för längd- och rullskidor på SSF. 

– Vi har ett gott samarbete med Peak63 inom flera olika snörelaterade områden. Genom forskning och försök får vi kunskap som kan lyfta skidsveriges anläggningar och göra oss bättre rustade inför framtiden, säger han. 

Peak63 har bland annat arbetat med Svenska Skidförbundet med pistmaskinsutbildningen längdskidspår. Nu kommer även program för snölagring att erbjudas till anläggningar runt om i skidsverige. Ett program där skidanläggningar får stöd att se på möjligheterna till snölagring och hur detta kan göras på bästa sätt - med ekonomisk och miljömässig hållbarhet är i fokus. 

Följande delar ingår i programmet: 

  • Grunder i snölagring 
  • Möjliga val av täckmaterial 
  • Placering, volymer, tekniker etc.   
  • Individuell genomgång – individuella förutsättningar 
  • Analys och en enklare rapport baserad på de individuella förutsättningarna 
  • Individuell uppföljning med anläggningen hur dom bör gå tillväga 

Programmet vänder sig till skidanläggningar som funderar på att börja med snölagring eller anläggningar som redan jobbar med detta, men önskar att utvecklas och bli bättre.  

– Att lagra snö kan vara en nödvändighet om en anläggning vill kunna öppna skidspår omkring ett visst datum. Det ger en frihet eftersom man inte på samma sätt är beroende av rätt väder för en spåröppning – snön är ju redan tillverkad och det är därför inget absolut krav på minusgrader för att hålla skidspåren öppna, avslutar Jonas Braam.  

För mer information, frågor eller för att boka kontakta:
This is a mailto link  

Uppdaterad: 28 APR 2022 12:09 Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info