Hoppa till sidans innehåll

Smart Energy Cup i Skövde avgjordes som SM-test


Den fjärde och näst sista tävlingshelgen för Smart Energy Cup är avgjord. Skövde stod som arrangör och använde tävlingarna som ett genrep inför kommande vinters SM.

Nästa vinter står Billingen i Skövde som värd för Svenska Mästerskapen. Under helgen som gick testades banor och arrangör genom den fjärde deltävlingen av Smart Energy Cup.

—Jag hann spana lite på slättlandskapet under torsdagens träning. Det är riktigt vacker här, säger Björn Sandström som lyckades väl under söndagen som tvåa.

Sprinttävlingar inledde helgen under lördagen inramat av snabba skiftningar mellan moln och strålande solsken. Herrfinalen drog ihop sig till en riktig rysare när totalledaren och loppets favorit Karl-Johan Westberg råkade ut för stavbrott på startrakan. Snabbt var dock Westberg inne i loppet igen när nästa incident var framme genom en kollision med Trillevallaren Olle Jonsson. Westberg stod på benen, tog sig in som tvåa men fick länge vänta in slutgiltigt jurybeslut som föll till Boråsåkarens fördel. Åt dagens segrare Erik Silver fanns dock inget att göra, med åkstyrka höll Silver emot i tätposition under större del av loppet och gick in till seger.

I damklassen skulle allt på förhand att handla om stjärnduellen Johanna Hagström mot Anna Dyvik. Hagström gick suverän och obesegrad från kval fram till final och kunde även där stå emot Dyvik och vinna sin första Smart Energy Cup-seger för säsongen.

Finvädret höll i sig till söndagens distanstävlingar i fristil över 10 kilometer. Från senast det begav sig i Torsby minns vi Lovisa Modigs ursinniga forcering och nu som då var det Modig som satte upp tempot och kunde vinna komfortabelt.

—Jag fick stolpe ut på Skandinaviska Cupen i Estland förra helgen med ett fall och ryggont. Idag fungerade allt bra igen. Extra kul att jag den här helgen för första gången gången åkte i gul ledarväst, säger Modig.

I herrklassen utkristalliserades en dominant under loppet första halva och en annan under slutdelen. Moras Jonas Eriksson gick ut på slutvarvet med 12 sekunders marginal till loppets slutliga tvåa Björn Sandström men allt utvecklades till en nagelbitare när Sandström började vända trenden.

—Jag var lite stapplig och seg i starten av första valet. Det hade gärna fått vara ett varv till, säger Sandström om de sex sekunder som saknades upp till Erikssons seger.

Resultat Smart Energy Cup Skövde.

Uppdaterad: 23 FEB 2022 21:36 Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info