Hoppa till sidans innehåll

Södergren utmanades av Jubileumsvasan


Erik Wickström och Sofia Lind tog historiska segrar i Jubileumsvasan. Längdlandslagets sponsorcoach och tidigare femmilskungen Anders Södergren blev tvåa i loppet som han rangordnar som karriärens tuffaste.

100 år efter premiären för Vasaloppet arrangerades minnesloppet Jubileumsvasan med så autentiska inslag som möjligt för att efterlikna de utmaningar dåtidens skidhjältar möttes av. Längdlandslagets sponsorcoach Anders Södergren var en av 139 deltagare på startlinjen.

—Förberedelserna handlade, utöver träning, väldigt mycket om att både hitta material och att lära sig materialet, säger Södergren.

Vallafrågan var central inför tävlingsdagen när åkarna skulle välja mellan dåtidens tjära eller modernare produkter.

—Kort summerat kan jag lugnt konstatera att jag aldrig har varit så bortvallad, säger Södergren och skrattar.

—På träning inför hade burkvalla och paraffin gett skidorna ett litet lyft. På tävlingsdagen steg temperaturen till plusgrader vilket gjorde att all valla slets bort direkt och rent trä låg i mot snön. I målgång upptäckte jag att snön tillockmed hade skavt ner träytan. Det blev diagonalåkning i utförsbackarna.

7 timmar och 7 minuter tog det för Södergren att nå målgången i Mora. Den långa tävlingstiden tog ut sin rätt och sista tre milen rangordnar den gamla storåkaren som de kanske tuffaste i hans långa och fina skidkarriär.

—Det var en otrolig skidupplevelse att lägga till de minnen man har med sig från skidlivet. Känslan från slutdelen av loppet, när jag vinglade fram och faktiskt av ren trötthet ramlade 500 meter innan mål, vill jag dock aldrig uppleva igen.

Tror du att lopp med utrustning från dåtiden kommer bli återkommande?

—Jag tror att det kan bli så. Många från Jubileumsvasan la enormt mycket engagemang på att efterlikna 1920-talets skidåkning. Många la nog mer tid på det än på träning så ett stort intresse för den här sortens skidkultur har väckts till liv, säger Södergren men glimt i ögat.

Anders Södergren slutade på andraplats i Jubileumsvasan med 10 minuters marginal upp till segraren Eric Wickström. I damklassen vann den tidigare Vasaloppsvinnaren Sofia Lind närmast före Carin Ingvarsson.

Uppdaterad: 24 FEB 2022 12:52 Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info