Hoppa till sidans innehåll
Foto: DANIEL SCHOENHERR

Svenska damer i topp efter fyra världscuphelger


Världscupsäsongen har dragit igång ordentligt. Med fyra destinationer och tio tävlingar avcheckade är det svenskt i den totala poängtoppen på damsidan, där Maja Dahlqvist och Frida Karlsson fortsätter att passa den gula ledarvästen mellan varann.   

Med stopp i Ruka, Lillehammer, Davos och Dresden tar nu världscupen ett kort juluppehåll i tävlingskalendern, vilket ger ett strålande tillfälle för summering. 

Dresden bjöd på ännu en svensk succéhelg för svenska damerna. Jonna Sundling visade med besked att hon är tillbaka på tävlingsscenen, genom att direkt ta övertaget i det individuella kvalet. Detta efter en skada i tummen efter ett fall under Sverigepremiären i Gällivare. Väl i finalen var det inget som kunde stoppa vare sig Jonna (2) eller Maja (1) som tog hem första och andraplatsen i den individuella sprinten. Vinsten innebar den fjärde individuella segern i rad för Maja Dahlqvist som dominerat i världscupsprinten sedan dag ett på säsongen, och leder både i sprint- och den totala världscupen. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist avslutade helgen i Dresden med vinst i lagsprinten. På herrsidan knep Marcus Grate och Johan Häggström en finalplats i lagsprinten där de slutade på 10 plats.

Marcus Grate har visat att han är ett namn att räkna med under denna säsong. Med en finalplats i Lillehammer, samt semi och kvartsfinal i Ruka och Dresden har han slagit sig in på 13 plats i sprintcupen. Detta trots missade tävlingar i Davos på grund av förkylning. Även Anton Persson har visat på starka sprintinsatser under säsongsstarten, med två semifinalplatser - både i Davos och Ruka. Insatser som resulterat poäng som just nu placerar honom på plats 18 i sprintcupen.

På distanssidan har Leo Johansson, Team Svenska Spel, visat på en imponerande start på sin premiärsäsong på världscupscenen. Efter dubbla segrar i Gällivare fortsatte 22-åringen från Skillingaryd att imponera – men nu mot världsstjärnor i Ruka där han blev bästa svensk i jaktstarten, 15 km fristil, då han slutade på en 13:e-plats. Han gjorde även en stark insats på tredjesträckan i stafetten i Lillehammer, där han tillsammans med det svenska herrlaget Lag 1 (Fredrik Jonsson, Calle Halfvarsson, Leo Johansson och William Poromaa) slutade på en sjätteplats. 

En stafett där damerna visade på en toppform. Sveriges Lag 1 (Emma Ribom, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Moa Olsson) avgjorde på upploppet då Moa Olsson spurtade hem andraplatsen mot Helene Marie Fossesholm och Norges Lag 1.

Moa Olsson, Team Bauhause, har gjort en kometstart under världscupens första tävlingar, med flertalet personliga rekord i placering på världscupen. Redan i Ruka åkte hon hem en 12:e plats på 10 km klassiskt, för att sedan fortsätta med att åka hem en 8:e plats dagen efter i söndagens jaktstart. 

Just nu är det totalt sex svenska damer som intar topp 20 i poängräkningen av den totala världscupen. Och en dam som haft ledarvästen vid flera tillfällen är Frida Karlsson som på allvar har utmanat och Therese Johaug. Med individuella segrar i både Ruka (10 km klassiskt) och Lillehammer (10 km fristil), samt en andraplats i jaktstarten i Ruka och trejeplats i Davos, har Frida Karlsson varit på pallen i samtliga distanslopp hon ställt upp i.  

Nu fortsätter jakten på världscuppoäng i Tour de Ski, 28 december till 4 januari. Läs mer om den svenska truppen till Tour de Ski. 

Ställning i totala världscupen

Damer

1. Maja Dahlqvist, 464 p
2. Frida Karlsson, 400 p
3. Therese Johaug, 375 p
.
.
.
12. Ebba Andersson, 146 p
14. Johanna Hagström, 137 p
17. Emma Ribom, 121 p
18. Jonna Sundling, 120 p
26. Moa Olsson, 89 p
33. AnnaDyvik, 66 p
46. Louise Lindström, 44 p
48. Moa Lundgren, 38 p
54. Charlotte Kalla, 27 p
67. Jenny Solin, 15 p
75. Moa Hansson, 11 p

Herrar 

1. Johannes Hoesflot Klaebo, 476 p 
2. Sergey Ustiugov, 315 p
3. Alexander Bolshunov, 282 p 
.
.
.
24. Marcus Grate, 96 p
35. Anton Persson, 58 p
43. Leo Johansson, 47p
44. Johan Häggström, 47 p
56. Gustaf Berglund, 27 p
63. 
William Poromaa, 23 p 
71. Calle Halfvarsson, 17p 
90. Fredrik Jonsson, 10p
99. Oskar Svensson, 5 p
100. Olof Jonsson, 5 p
108. George Ersson, 2 p

Uppdaterad: 22 DEC 2021 11:44 Skribent: Astri Lindbäck
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info