Hoppa till sidans innehåll

Anna Olsson slutar: Känns häftigt att gå mot en ny tid

09 APR 2010 00:00
Efter 13 år som elitskidåkare har Anna Olsson nu bestämt sig för att sätta stopp för skidkarriären.
  • Skapad: 09 APR 2010 00:00

- Jag ville avsluta med ett OS och bestämde mig redan ifjol för att den här vintern skulle bli den sista. Det var häftigt att göra mitt sista år medan jag fortfarande var i god form, säger Anna Olsson.

Det som från början lockade Anna till skidåkning var hennes fyra år äldre syster.
– Jag ville vara som hon, jag var som en skugga, skrattar Anna.
När storasyster började tävla som tioåring började alltså även Anna tävla och när storasyster började skidgymnasiet fanns det ingen annan väg för Anna heller.

Sedan dess har Anna skaffat sig många fantastiska framgångar som skidåkare: OS-guld, VM-silver, två världscupsegrar, samt ytterligare 16 topp treplaceringar i världscupen.

Vad händer nu Anna Olsson?
- Först ska jag ha en lugn vår och sommar. Jag ser fram emot att vara hemma och få tid att pyssla med sådant jag har längtat efter att göra. Till hösten planerar jag att föreläsa om mental träning. Det är något jag har tvingats jobba extra hårt med de gånger jag har varit skadad. Som elitskidåkare är det lätt hänt att allt bara handlar om skidåkning. Om man då blir skadad känns det som att hela livet blir förstört. Tillsammans med min mentala rådgivare har jag jobbat mycket med att hitta livspusslet och tryggheten i mig själv. Det är viktigt att trivas med allt runt omkring också.

Bästa minnet?
- Stockholmssprinten - att få vinna min sista tävling i sprint och dessutom på hemmaplan var häftigt. Men självklart var även OS-guldet från Turin med Lina Andersson en höjdpunkt i karriären. Att få en OS-medalj med sin bästa kompis är få förunnat.

Vad kommer du att sakna mest från din tid som elitskidåkare?
- Kompisarna i laget. Men även de januaridagar då man befinner sig nere i de soliga alperna långt bort från mörkret hemma i Sverige. Då har man ett underbart jobb.

Vad kommer du inte att sakna?
- ATT PACKA VÄSKAN! Ibland hoppades man att den skulle packa sig själv... Dessutom är jag så hemmakär och då är det jobbigt att bara få någon enstaka dag hemma mellan alla resor.

Tack Anna Olsson för din tid och dina fina resultat i svenska längdlandslaget. Svenska Skidförbundet önskar dig ett stort lycka till med dina framtida planer.

Skribent: Katarina Medveczky

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info