Hoppa till sidans innehåll

Anna drottning i Slottssprinten!

17 MAR 2010 00:00
Anna Olsson vann Slottssprinten som förste svensk någonsin och firades som en riktig sprintdrottning i den kungliga huvudstaden.
  • Skapad: 17 MAR 2010 00:00

Äntligen!
Anna Olsson fick vinna. Och hon gjorde det inför tiotusentals åskådare i Stockholm. Och hon gjorde det före vinterns suveräner i längdspåren, polskan Justyna Kowalczyk och norskan Marit Björgen. Äntligen!
För säsongen har inte gått som på räls för Anna. Fjärdeplatsen i OS-sprinten var jättebra, men med lite flyt kunde den ödmjuka Åsarna-tjejen ha fått med sig mycket, mycket mer. Men nu stod hon där överst på prispallen som vinnare! Leende och bejublad.

Det var Anna Olssons dag, välförtjänt och rättvist. Hon var starkast, snabbast och uthålligast i Lejonbacken och Slottsbacken och kronan på verket i en massiv svensk styrkedemonstration på hemmaplan.
Inte mindre än sex svenskor tog sig till semifinal, och då snackar vi om en världscupsprint. Tre i final! Fantastiskt!
- Helt underbart, så himla skönt att få vinna! Och att få göra det på hemmaplan – grymt!
Anna Olsson fortsätter:
- Jag har faktiskt blivit snabbare på äldre dar!
Skidvärlden såg det, Anna!
Först ut ur startgrinden kom Anna Olsson, och först upp för Lejonbacken kom Anna Olsson och först in i sista kurvan kom Anna Olsson. Med Kowalczyk, Ida Ingemarsdotter, Björgen, Hanna Brodin och Katerina Smutna i släptåg.
- Jag kände mig riktigt pigg och tyckte jag hade greppet, men så växlade Kowalczyk om från diagonal till stakåkning och då närmade hon sig. Men jag höll undan, jublar Anna Olsson som blev förste svensk att vinna Slottsprinten. Någonsin!

Ida Ingemarsdotter gjorde ett nytt kanonlopp och slutade fyra. Ida visade ännu en gång att hon stakat in i världseliten för att stanna. Hon är offensiv och kör med ett fighterhjärta som kan försätta berg.
Junioren Hanna Brodin, Falun-Borlänge SK, gjorde en strålande insats. 20-åringen kom sexa, hennes hittills bästa världscupresultat. Ännu en ung, tuff, tjej sprungen ur Nicklas Grööns Utvecklingslag som stormar fram den här sanslöst framgångsrika vinter som innan de tre återstående tävlingarna i Falun inbringat 32 pallplaceringar i världscup och OS.
Det är ett betyg som heter duga till den svenska tränartrion Joakim Abrahamsson, Magnus Ingesson och Arild Monsen.

I herrarnas semifinal hade Sverige fem man med. Till final tog sig Emil Jönsson, Mats Larsson, Jesper Modin och Marcus Hellner...
Kvartetten satsade stenhårt och höll nästan ända fram. Mats Larsson var först länge, men så kom den norska stakfantomen Petter Northug jr och flög förbi allt och alla. Bara regerande OS-mästaren Nikita Kriukov orkade hänga med Tröndern som åkte på ovallade skidor...
Kriukov vann, Northug kom tvåa och Emil Jönsson trea efter en sylvass avslutning. Mats Larsson fyra, Jesper Modin femma och Marcus Hellner sexa.
Svensk längdåkning är bättre än på mången god dag.
På fredag fortsätter den svenska Mini-Touren i Falun med prolog.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info