Hoppa till sidans innehåll

Daniel fylld av glädje och energi

08 JAN 2010 00:00
Segern i Toblach gav Daniel Richardsson ännu mera energi. Nu blir det åka av i Val di Fiemme när Tour de Ski avslutas på lördag och söndag.
  • Skapad: 08 JAN 2010 00:00

För tio år sedan var Daniel en lovande skidåkare på skidgymnsiet i Ljusdal. Han drömde om att bli landslagsåkare och vinna något stort.
Tio år av hård träning och gradvis utveckling har nu fört honom till den position han strävat efter: Världstoppen!
- Jag har tålmodigt stretat på och lagt en stabil grund med mycket och hård träning under många år. Nu får jag skörda frukterna av det arbetet, säger Daniel på telefon från italienska Val di Fimme.
Dit kom han med längdlandslaget på torsdagskvällen. Gladare och mer känd som skidåkare än någonsin:
- En fantastisk känsla att få vinna ett VC-lopp. Jag visste att kapaciteten fanns och att jag var i form. Allt stämde, taktiskt, tekniskt, skidorna, vallan. Det var bara att stå på och jag kunde fullfölja min strategi att ha krut kvar inför sista kilometern. Härligt att få vinna efter en planerad långspurt.
Vad kände du när segern var klar?
- Glädje, lättnad, bekräftelse. Jag är på rätt spår som skidåkare. Framgång föder framgång och energi. Marcus Hellners framfart har inspirerat mig, precis som många andras framgångar och stämningen i laget. Vi är ordentligt på gång. Det är roligt!
Vad är nyckeln till genombrottet?
- Träningseffekten jag fått och att våga tro på det man gör. Att orka överleva motgångar och stå på. Viljan betyder mycket. Det är nödvändigt att få chansen internationellt i världscup och mästerskap. När jag fick testa mig mot det bästa har jag växt som skidåkare, säger Iggesundssonen.
I lördagens 20 km (k) med masstart får Daniel Rickardsson stå i första ledet, han ligger femma drygt 30 sekunder efter totalledaren Petter Northug jr. Fram till totaltvåan Marcus Hellner skiljer 11 sekunder.
- Är det någon gång jag ska åka på så är det på lördag, det ska bli köra av!
Taktik?
- Förra året åkte jag upp mig i fältet från de bakre leden och blev 17:e. Nu får jag fritt fram och kan tidigt nå en bra position. Marcus och jag får hålla koll på vad som händer. Men banan är tuff med flera långa backar. Det går inte att stirra sig blind på de fem spurtpriserna och alla bonussekunder som står på spel. Jag lovar sälja mig dyrt.
Mardrömmar om Alpe Cermis?
- Jag har skejtat upp där två gånger tidigare och gör det igen. Det blir till att bita ihop. Jag fokuserar i första hand på lördagens lopp. Sedan tar vi söndagen.
Hur har fredagens uppladdning sett ut?
- Sovmorgon, sen frukost och lätt träning. Avkoppling. Lite seg i kroppen, men det kanske är bra... Jag känner att jag har krafter kvar för en fin avslutning på touren.
Uppmärksamhet?
- Ja, en del intervjuer och presskonferens i torsdags. Det gick bra!
Du brukar trivs bra i Val di Fiemme. Ifjol öppnade du porten till världseliten med ett par starka lopp?
- Här bjuds på rejäl skidåkning. Det passar mig att sträcka ut i långa backar. Jag ser fram emot helgen. Det kan bli hur spännande som helst, avslutar den genuine hälsingegrabben.

Damerna kör 10 km (k) masstart. För Sverige startar Magdalena Pajala som kom tolva i torsdagens 5-kilometerslopp, snäppet före Britta Johansson Norgren på 13:e plats:
- Magda och Britta har kommit undan för undan i Tour de Ski. Jag tror att de kan leverera bra igen, även om det är lång distans och tufft, säger damkaptenen Magnus Ingesson som också coachar Sara Lindborg och Lisa Larsen.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info