Hoppa till sidans innehåll

Dramatik med Emil och Teodor i finalen

03 JAN 2010 00:00
Det blev en högdramatisk sprint när Tour de Ski fortsatte med tredje deltävlingen i tyska Oberhof. Teodor Peterson kom fyra och Emil Jönsson femma. Men det kunde blivit mycket bättre för Årsunda-Expressen.
  • Skapad: 03 JAN 2010 00:00

Emil Jönsson är i mycket bra form och visade i både kval, kvartsfinal och semifinal att han är tillbaka som en av världens absolut bästa sprintåkare.
Det såg kassaskåpssäkert ut för gästrikesonen ända fram till 300 meter återstod av finalen. Då hände det som inte fick hända.
Emil hade täten, klev in i kurvan tätt framför norrmannen Eldar Rönning. Båda tappade lite fart upp i den lilla backen innan upploppet. Och då kom ryssen Alypov farande.
Alypov klättrade upp i ryggen på Jönsson och stod plötsligt på Jönssons skidor. Det tog tvärstopp och det stora svenskhoppet föll baklänges.
Emil kunde inget göra mer än bittert konstatera att finalen var körd. Rönning kom undan intermezzot med blotta förskräckelsen och kunde smita iväg till en klar seger före Alypov, som sedan diskvalificerades för att ha stoppat Emil Jönsson.

I resultatlistan blev det alltså Rönning först före järnmannen Petter Northug jr, tysken Axel Teichmann, Teodor Peterson och Emil Jönsson.

Teodor Peterson?!!!!!!!!!
Ja, den 21-årige Åsarna-åkaren gjorde en fullständigt lysande sprint i Thüringens skidmetropol.
Teodor öppnade med fjärde bästa kvaltiden, fortsatte med att vinna sin kvartsfinal och bli trea i den första semifinalen tätt bakom Emil Jönsson och Alypov...
Stjärnskottet Teodor gick vidare på tid. I finalen höll han mycket bra, trots tre tidigare tuffa heat på den långa (1600 meter) banan.
Här har skid-Sverige fostrat ännu en talang som bara glider in i hetluften och tar för sig på ett sätt som bara gör vän av längdåkning glad.
Det är ju inte bara, bara liksom. Men attityd och inställning finns det i mängder i dagens längdlandslag. Det är offensivt och friskt vågat och om inte allt vunnit så ändå mycket...

Marcus Hellner är ett annat exempel på hur saker och ting utvecklas.
Gellivare Skidallians bidrag till världseliten har blivit en klassisk åkare av klass. Niondeplatsen i lördagens jaktstart följdes upp med en 15:e plats i klassisk sprint, vilket är mycket, mycket bättre än väntat.
Hellner var bara en tiondel från att ta sig vidare till semifinal efter att ha blivit trea i sin kvartsfinal bakom Emil Jönsson och norrmannen Simen Östensen.
Daniel Rickardsson tog sig även han vidare från kvalet men åkte ut i sin kvart (5:a) där utropstecknet Teodor Peterson vann.

I herrarnas sammandrag toppar Petter Northug jr på tiden 49,58,00. Tvåa är Axel Teichmann på 50,07,8 och trea ligger Emil Jönsson på tiden 50,18,9. Marcus Hellner ligger 11:a på 50,54,3 och Daniel Ricklardsson 15:e på 51,08,00.

Tyvärr fick ju Jesper Modin avbryta Tour de Ski efter prologen. Piteå-åkaren hade varit spännande att se i dagens sprint.

Bland damerna går det lite trögare för Sverige.
Ida Ingemarsdotter visar ändå fortsatt fina takter och tog sig till semifinal. Slutplaceringen blev 12:a. I totalen är Ida 17:e tjej.
Britta Norgren Johansson gjorde sitt hittills bästa tour-lopp och blev 16:e, utslagen i kvarten av...Ida Ingemarsdotter.
Världscuppoäng också, för första gången, till Piteås 21-åriga talang Magdalena Pajala. Placeringen blev 22:a.
Slovenskan Petra Majdic vann sprinten före polskan Justyna Kowalczyk och finskan Aino-Kaisa Saarinen. Ariana Follis fyra och norsks distansspecialisten Kristin Störmer Steira femma.

Totalt i Tour de Ski leder Justyna Kowalczyk damklassen på tiden 37,56,1. Tvåa är Aino Kaisa Saarinen på 38,00,4 och trea Kristin Störmer Steira, 38,26,2. Ida Ingemarsdotter är bäst av svenskorna på 17:e plats med tiden 40,01,3.
Tour de Ski fortsätter under måndagen med den fjärde av åtta deltävlingar på tio dagar. På programmet står sprint i fri stil i den tjeckiska huvudstaden Prag.

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info