Hoppa till sidans innehåll

Festligt och rekord när säsongen avslutades

19 APR 2010 00:00
Visst, ännu återstår en del skidlopp denna vår. Men den stora avslutningen för ung och gammal skidåkare ägde rum i helgen vid det traditionsrika Fjälltopploppet i Bruksvallarna.
  • Skapad: 19 APR 2010 00:00

Bara under lördagens Lilla och Stora Fjälltopploppet startade över 800 åkare, från minsta knatte till världsstjärnorna och OS-medaljörerna Petter Northug, Daniel Rickardsson och Anders Södergren.

Alla resultat hittar du på www.fjalltopploppet.se.

Som alltid under Fjälltopphelgen rådde festlig och uppsluppen stämning bland skidåkarna och dess ledare, föräldrar och anhöriga. På fredagen arrangerades Fjällsprinten, där Robin Bryntesson vann H21 före Teodor Pettersson och där Ida Ingemarsdotter vann D21 före Lina Korsgren. Även juniorerna körde sprint och i år var det premiär för den nya startplatsen i Bruksvallarna, bakom ICA-affären i byn. Tidigare har starten gått vid husvagnsparkeringen, men med nuvarande startplats får sprintbanan ett helt nytt utseende.

Fjälltopploppet, Lilla och Stora, är annars helgens stora begivenhet. De mindre åkte i lördags kortare sträckor men med gemensam start och det blev många täta upploppsdueller. Vädret var strålande till en början, men under hela helgen bjöds det på rejäl variation, äkta aprilväder. Både snöstorm och strålande sol inom loppet av några minuter fick upplevas.

Stora Fjälltopploppet går, precis som namnet säger, över fjälltopparna runt Bruksvallarna och Ramundberget. I år hade elitklasserna fått en ny uppgift, att ta sig rätt uppför slalombacken i Ramundberget. Tidigare har banan gått runt backen, men ändå haft en kraftig stigning. Nu blev det alltså ännu värre klättring, detta tack vare att företaget bakom den alpina anläggningen ville få mer fokus i själva backen. Motionsklasserna och juniorklasserna åkte dock runt på den "gamla" banan. De körde 26 km och elitklasserna 33 km. Uppe på Ramundbergets topp blåste det närmare 15-20 sekundmeter och dessutom rejäl motvind på väg mot den så kallade Össjöstugan och vätskekontrollen där. Starkast av alla var Anders Södergren som klev ifrån Daniel Rickardsson och Petter Northug i slalombacken. Anders vann ganska klart före de båda efterföljarna. Damklassen blev en tät strid mellan framför allt Emma Wikén och Lina Korsgren, där Wikén spurtvann.

På söndagen kördes Knallcrossen, en tävling utför på längdskidor och där nattens minusgrader hade gjort banan riktigt snabb. Transport upp till trädgränsen med skoter och sedan race utför - inte alla samtidigt utan med intervallstart såklart. De tio bästa i varje klass gick sedan vidare till crossfinaler nere vid stadion. Vinnarna i de yngre klasserna fick slutligen möta Daniel Rickardsson respektive Ida Ingemarsdotter i en så kallad "Utmaning".

Säsongen är nu över för de flesta, även om det återstår några mindre lopp. Snötillgången i fjällen är dock mycket god. I Bruksvallarna och Ramundberget ligger snön meterdjup och så även i nordligare fjäll.

Skribent: Anders Byström

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info