Hoppa till sidans innehåll

Haag och Södergren sexa i La Clusaz

18 DEC 2010 00:00
Anna Haag gjorde en stark comeback efter sin förkylning och slutade sexa i dagens 15-kilometerslopp i franska La Clusaz. Norskan Marit Björgen vann. Anders Södergren kom även han sexa i det dramatiska herrloppet över tre mil.
  • Skapad: 18 DEC 2010 00:00

Vi börjar med tjejerna.
Marit Björgen öppnade masstartsloppet i benhårt tempo. Hon hade inledningsvis Charlotte Kalla i bakhasorna.
Men Charlotte, som var förkyld förra helgen och började träna igen i tisdags, tappade mark redan i de första utförslöporna och föll sedan nedåt i fältet till en 14:e plats i mål, minuten efter Anna Haag.
Björgen, landsmaninnan Kristin Störmer Steira och det polska lokomotivet Justyna Kowalczyk dominerade tävlingen stort.
Steira gjorde sitt första VC-lopp sedan Gällivare där hon kom fyra på 10 km. En fotskada har gjort att hon hittills bara tävlar i fristil. Nu var det Dröbak-tjejen och Björgen som drog mest och längst. Björgens 42:a VC-seger

Kowalczyk slet sig som vanligt med i tempoväxlingarna. Och i sista långbacken satte hon in en stöt som fick Steira att släppa. Björgen gled om Kowalczyk in mot upploppet och vann spurten knappt men säkert.
Segern var Marit Björgens tionde raka och 42:a i karriären, vilket är delat världsrekord med landsmanninan Bente Skari.
Anna Haag disponerade loppet bra och imponerade i motluten. 2,5 kilometer från mål var Mora-tjejen uppe på fjärde plats, före italienskorna Arianna Follis och Marianna Longa. Haag stakade in som finfin sexa, bakom Follis och Longa.
Maria Rydqvist blev 15:e, i hasorna på Kalla. För Maria, som födde barn i somras, var loppet en stor framgång. Tjejen från Smålandsstenar har blivit klassen bättre som mamma.

Södergren i gammal god form
Anders Södergren har hittat tillbaka i gammal god form. I dag kom Söderhamnssonen sexa i La Cluzas masstartlopp över 30 km i fri stil. Ryssen Maxim Vylegzhanin vann en sylvass spurtduell över den kokhete Petter Northug jr.

Södergren öppnade som han brukar göra när han är på hugget. Offensivt!
Upp i ledning direkt och sedan pumpade han på med ett 80-tal åkare i hasorna.
Efter tjugo minuter växlade Anders ner i fältet och åkte kontrollerat i det händelserika loppet som även hade Daniel Richardsson uppe i täten.
Daniel var loss med ryssen Legkov när tävlingen hunnit två mil fram. Men även Daniel backade tillbaka, för att komma igen med en viljestark avslutning.

Dramatisk upplösning
Tremilen fick en dramatisk upplösning. Ryssarna Legkov och Vylegzhanin stack iväg i sista backen, men då hade redan den norske suveränen Petter Northug jr hunnit positionera sig tätt bakom.
Northug kom in på upploppet som trea. I ytterspåret krigade han hårt, men fick för ovanlighetens skull ge slaget förlorat. Vylegschanin vann knappt före Northug och Legkov. Schweizaren Cologna fyra, tjecken Bauer femma och Anders Södergren sexa, 14 sekunder bakom Vylegzhanin som vann sitt livs första världscuplopp.
Daniel Richardsson in som nia, en mycket bra insats av Daniel i den tunna luften på 1400 meters höjd i den franska Savojens alpgryta La Clusaz.
Marcus Hellner kom aldrig riktigt in i loppet, men kämpade in som 29:a.
För Anders Södergren var dagen ett sjumilakliv framåt. Efter en trög start på säsongen är han tillbaka i världstoppen lagom till juluppehållet.
Richardsson kan se tillbaka på en fantastisk första halvlek i världscupen med tre individuella pallplatser och en stafettseger.
I morgon är det också VM-genrep i stafett. 4x5 km för damer och 4x10 km för herrar.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info