Hoppa till sidans innehåll

Hellners fristilsteknik avgjorde dubbeljakten

21 JAN 2010 00:00
Efter Anna Haags första SM-guld fick vi se en ny första SM-guldmedaljör. Marcus Hellner avgjorde på skatesträckan efter att ha tryckt på med treans växel.
  • Skapad: 21 JAN 2010 00:00

- Jag provade inne på stadion och såg att jag fick en lucka. Sedan var det bara att pumpa på med treans växel, sa Marcus.

Daniel Rickardsson drog på första varven i den klassiska stilen. Han fick med sig Emil Jönsson, Marcus Hellner och Anders Södergren - som alla var nära varandra vid skidbytet.
- Jag försökte trycka på men det är svårt att gå ifrån på en sån här bana där det trycks ihop på flera ställen, kommenterade Rickardsson.
Emil Jönsson gjorde ett riktigt snabbt skidbyte och tog täten ut på fristilen. Men snabbt släppte han förbi sig Hellner och Rickardsson som sedan stegade ifrån. Hellner gick upp i täten och bombade iväg vid första varvningen. Troligen avgjordes loppet redan där, för Rickardsson orkade inte svara när Hellners fantastiska fristilsteknik fick utrymme.

Jönsson och Anders Södergren fick slåss om bronset. Länge såg det ut som om Södergren var den starkare, han klev nämligen ifrån i slalombacken vid Vallsberget och Emil fick släppa.
- Alla vet ju att Anders Södergren är en av världens bästa uppför slalombackar så det var bara att kämpa på. Sedan kände jag att jag kunde komma ikapp utför, sa Jönsson.
In på upploppet var de sida vid sida, men Jönssons sprinterfarenhet gav utslag och Södergren kunde inte svara i spurten.

- Fy så jobbigt detta var. 29 kilometers pina. Men det här var riktigt kul, sa Jönsson om bronset. Tidigare på dagen hade ju kärestan Anna Haag tagit guld, något som gjorde Jönsson taggad.
- Ja, man vill ju inte vara sämst i familjen, sa han och log mot sambon som satt bredvid på presskonferensen.

Marcus Hellner fortsätter att imponera och nu blir det troligen dubbeljakt också på OS för Gellivare-åkaren. För övrigt var detta Gellivare Skidallians första SM-guld.
- Jag mådde lite dåligt några dagar efter touren, men sedan har det känts bättre och bättre. SM är förstås inte årets största mål, men med sån här publik och såna här banor är det riktigt roligt att åka, sa Hellner.

Skribent: Anders Byström

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info