Hoppa till sidans innehåll

Kalla och Hellner knappt slagna i Toppidrottsveckan

14 AUG 2010 00:00
Charlotte Kalla och Marcus Hellner krigade in i kaklet när Toppidrottsveckan avslutades med ett rullskidrace över 18 km (f). Båda blev knappt slagna. Marit Björgen och Öystein ”Pölsa” Pettersen vann till slut.
  • Skapad: 14 AUG 2010 00:00

Det blev lite av en thriller i såväl herr som damklassen. Charlotte Kalla gick ut först i jaktstarten, tiotalet sekunder före Therese Johaug och Marit Björgen.
Charlotte åkte elegant och rytmiskt i högt tempo. Björgen sluggade sig dock ikapp med sin råstyrka och låg länge på rulle innan hon tog en förning med sex kilometer kvar.
De båda giganterna var närmast oskiljaktiga.

Charlotte testade en kraftig tempoökning i en av backarna på sista 3,8-kilometersrundan. Björgen höll ut. In på det långa upploppet i Kristiansund kom Kalla först. Björgen utnyttjade draget och exploderade i en spurt som den svenska OS-mästarinnan inte kunde svara på.

Rullskidorna som användes var helt nya för Charlotte som normalt kör på ett annat märke. För Björgen var det "de egna" rullskidorna, vilket NRK:s expertkommentator Thomas Alsgaard framhöll som en liten fördel för Björgen när det blev spurt och maxtryck.
Norskan var dock urstark och vann med 1,8 sekunder. Björgen tackade Kalla för att hon fick åka med i draget och se på svenskans bländande teknik.

Ida Ingemarsdotter avrundade Toppidrottsveckan lika starkt som hon inledde den, med en tredjeplats bakom suveränerna Kalla och Björgen.
Ida gick ut som fyra, ett 30-tal sekunder efter Charlotte och passerade Therese Johaug. Sveg-tjejen spurtade ner norskan Vibeke Skofterud. Starkt!

Sara Lindborg in som finfin sjua, strax bakom Marthe Kristoffersen. Hanna Falk nia, Sandra Hansson tia och Magdalena Pajala 11:a. En mycket bra svensk laginsats.
I herrklassen slutade det med en masspurt. Marcus Hellner avslutade sylvasst i röran av åkare. Han nådde nästan fram. Öystein "Pölsa" Pettersen kom undan med blotta förskräckelsen och vann Toppidrottsveckan för tredje året i rad. Nu med 0,1 sekund.

Eldar Rönning in som trea. Johan Olsson gjorde ett starkt lopp och slutade sexa, 4,4 sekunder från segern. Jesper Modin åtta, Mats Larsson nia, Jens Eriksson, 14:e, Anders Södergren, 16:e ochDaniel Richardsson, 17:e, 35 sekunder från segern.
Toppidrottsveckan har varit en strålande PR för längdskidsporten. Finaldagen direktsändes av norska NRK.
Alla prisade Toppidrottsveckan. Tyvärr valde Petter Northug jr att resa hem efter torsdagens sprint, vilket var tråkigt för såväl arrangörer som publik i Kristiansund.
Petter hade tränat hårt och kände sig sliten. Noterbart är att det svenska laget tränat fem timmar om dagen hela veckan i Aure/Kristiansund och tog tävlingarna som träning.

 

Resultat Toppidrottsveckan:Resultat Toppidrottsveckan

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info