Hoppa till sidans innehåll

Kalla och Hellner på snö i Ramsau

13 SEP 2010 00:00
Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de övriga i längdlandslaget drar på hög höjd till österrikiska Ramsau för att bygga upp VM-formen
  • Skapad: 13 SEP 2010 00:00

Ett blytungt tiodagarsläger väntar i alpmiljön.
- Alla i laget längtar oerhört mycket efter att få komma på snö och åka skidor på Dachsteinglaciären, säger förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson (herrar) och Rikard Grip (damer).

VM i Oslo i månadsskiftet februari-mars nästa år är säsongens stora mål för längdlandslaget. Hittills har föreberedelserna gått helt enligt plan.
- Vi ligger långt framme, på bred front, understryker förbundskaptenerna.

Nu väntar en optimering av träning fram till den nationella säsongspremiären i Bruksvallarna 12-14:e november och världscuppremiären på hemmaplan i Gällivare 20-21 november.

Ramsau blir som vanligt en språngbräda in mot den svenska vintern. Längdlandslaget har haft kurorten som lägerbas på hösten allt sedan Thomas Wassbergs genombrott i slutet av 1970-talet.
I år satsar landslagsledningen på två Ramsau-läger. Ett nu i september (13-23/9) och ett i oktober (11-22/10).
- Ramsau känns som vårt andra hem. Här har vi allt som krävs för att bygga form både fysiskt och psykiskt. På glaciären, 2 600 meter över havet, rapporteras det om fina förhållanden. Och nere i dalen där vi ska bo finns den tuffa, kuperade alpterrängen kvar att brottas med, skrattar förbundskaptenerna Abrahamsson och Grip.

Träningsschemat i Ramsau är stenhårt. Mellan 4,30-5 timmar per dag kommer våra VM-hopp att underkasta sig i skidparadiset.

- Det blir skidåkning på förmiddagarna och löpning eller rullskidor, plus styrketräning, på eftermiddagspassen. Som vanligt genomför vi det fruktade Pichler-racet, ett rullskidpass från dalgångens fot till kabinbanan. Vi kommer också att köra bergslöp i extremt krävande stigningar, avslöjar Joakim Abrahamsson.

Förutom de traditionella A-landslagsåkarna i herr- och damlagen får 26-årige Anders Svanebo från Stockviks SF chansen att visa upp sig. Anders leder rullskidåkarnas världscup och går från klarhet till klarhet.
- Anders har imponerat på sommarlägren med Team 2015 och tillhör definitivt den grupp åkare under landslaget som vi vill satsa lite extra på. Anders åkte världscup i våras både i Lahti och Falun. Han är i en spännande utvecklingsfas, säger Joakim Abrahamsson.

Hälsoläget i det svenska laget rapporteras vara bra i landslaget, med undantag för Anders Södergren som tvingats stanna hemma på grund av halsont.

Sprintherrarna blir inte med i Ramsau. Arild Monsens gäng kommer istället att tillbringa de närmaste tio dagarna i klassiska Vålådalen. Där väntar löpturer på Ottfjället och i Gunders mosse, samt rullskidåkning och styrketräning. Emil Jönsson är lite krasslig men räknar med att kunna ansluta till den jämtländska fjällorten om någon dag.

Längdlandslaget i Ramsau 13-23 september

Damer:

Charlotte Kalla, IFK Tärendö, Anna Haag, IFK Mora SK, Lina Andersson, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Hanna Brodin, Åsarna IK, Magdalena Pajala, Piteå Elit, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Sara Lindborg, Östersunds SK.

Herrar:

Johan Olsson, Åsarna IK, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Anders Södergren, Östersunds SK, Jens Eriksson, Dala-Floda IF och Anders Svanebo, Stockviks IF.

Sprintherrarna till Vålådalen 13-23 september

Teodor Peterson, Åsarna IK , Robin Bryntesson, Sollefteå SK , Jesper Modin, Piteå Elit , Emil Jönsson, Årsunda IF, Mats Larsson, Åsarna IK

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info