Hoppa till sidans innehåll

Kanonlopp av Kalla i Otepää

16 JAN 2010 00:00
Charlotte Kalla gjorde sitt livs bästa klassiska lopp och kom fyra i världscuploppet över 10 km i estländska Otepää. Polskan Justyna Kowalczyk vann.
  • Skapad: 16 JAN 2010 00:00

Tärendös världsstjärna kom till start efter ett tre veckor långt tävlingsuppehåll. Träningen hemma i Norrbotten, i de schweiziska alperna (Pontresina) och i Östersund har gjort susen.
Tävlingssugen och med en klart förbättrad teknik öste hon på från första stavtaget. Det var en Charlotte Kalla i högform. Hennes åkning överraskade många. Drivet, hållningen, farten. Mycket imponerande.
Charlotte åkte upp Anna Haag 30 sekunder. Tillsammans pressade svenskorna varandra mot två topplaceringar.

Charlotte låg trea med bara ett par kilometer kvar, bakom suveräna Kowalczyk och norskan Marit Björgen, som även hon kom tillbaka efter ett längre tävlingsuppehåll.
Kampen om tredjeplatsen vanns dock av starkt spurtande finskan Aino-Kaisa Saarinen som fick tre sekunder bättre måltid än Charlotte Kalla. Men fjärdeplatsen kändes nästan som en seger.
Kowalczyks segermarginal till Björgen stannade vid fyra sekunder.
Kalla, 33 sekunder bakom det polska lokomotivet, fick de besked hon ville. Kroppen är i toppform och läget fullständigt under kontroll in mot de OS-förberedelserna.

Herrkaptenen Magnus Ingesson kunde också glädja sig åt Anna Haag. Orsa-tjejen är etablerad bland de sju-åtta bästa i världen. Tredjeplatserna i Rogla och Beitostölen är bevis för vilken kapacitet Anna har. Dagens sjundeplats understryker vilken fantastiskt duktig skidåkare hon är.
Magdalena Pajala från Piteå fortsätter att ta skidvärlden med storm. Magda startade tidigt och blev lite av "riktkarl". Hon öppnade stenhårt och höll överraskande bra distansen igenom. Placering 17 är mycket, mycket bra för framtidslöftet Pajala.

Anna Olssons comeback slutade med en 21:a plats, en stabil återkomst i världscupen av Åsarna-tjejen. Lina Andersson kom 37:a.
Sammanfattningsvis en utomordentligt bra dag för svensk damskidåkning. Kalla och Haag övertygade. Pajala är på frammarsch och Anna Olsson närmar sig gammal god form. Lina Andersson, som avstod höghöjdslägret i Pontresina på grund av sjukdom, behöver tävlingar i kroppen. Och det får hon redan i morgon när det är sprint på programmet i Otepää och på onsdag när SM-veckan startar på hemmaplan i Piteå.

I herrarnas 15-kilometerslopp vann tjecken Lucas Bauer med 17 sekunder före Andrus Veerpalu. Estland också på tredje plats genom Andrus Veerpalu.
Anders Södergren kom 12:a i sin comeback, 1,30 efter Bauer. Inte illa mot bakgrund av att Anders tävlat tre gånger tidigare den här säsongen och varit däckad av ett virus i sex veckor. Södergren är på rätt väg, 43 dagar innan OS-femmilen i Vancouver (Whistler).
Martin Johansson, IFK Mora överraskade stort och kom på 14:e plats, bara två sekunder efter Södergren. En storstilad insats av den dubble VM-bronsmedaljören i orientering. Martin kan åka skidor också - på toppnivå!
Jens Eriksson, Dala Floda kom 25:a och det är strålande av honom att ta VC-poäng. Junioren Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF, 48:a och Jimmie Johnsson, Falun Borlänge, 53:a i det tuffa Otepää-racet.
I morgon är det sprint på programmet.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info