Hoppa till sidans innehåll

Marcus, Emil och Daniel visade Tour-styrka

01 FEB 2010 00:00
Trion Marcus Hellner, Emil Jönsson och Daniel Rickardsson hängde med mycket bra när Tour de Ski fortsatte i tyska Oberhof med 15 km (k) jaktstart
  • Skapad: 01 FEB 2010 00:00

Svensktrion imponerade bakom vinnaren, den osannolike tävlingsmänniskan Petter Northug jr som med ännu en raketspurt behöll chefsskapet i Tour de Ski.

Ryssen Maxim Vylegzhanin fick ge sig med en pjäxlängd.
Trea kom Matti Heikkinen som med äkta finsk sisu satte färg på loppet. Heikkinen ryckte efter sex kilometer och solokörde fram till 13-kilometerspasseringen där Vylegshanin hann ikapp honom.

Marcus Hellner gjorde sitt bästa VC-lopp i klassisk stil. Han åkte taktiskt klokt, tekniskt bra och kontrollerat.
Niondeplaceringen är med stort beröm godkänt för Lerdala-sonen som tävlar för Gellivare Skidallians och nu ligger femma i den totala världscupen. Avståndet upp till Northug stannade vid 11 sekunder, och då hade Northug fem bonussekunder på den formstarke svensken i starten.
Fightern Hellner har troligen aldrig varit bättre som skidåkare än han är nu – OS-året 2010!

Sprintåkaren Emil Jönsson klev fram och överraskade enormt. Efter 22:a platsen i prologen stakade Årsunda-Expressen upp sig till 11:e plats, 14 sekunder efter Mosviks-fantomen Northug.
Jönsson var offensiv, höll sig långt framme i klungan ihop med Hellner. Och Jönsson höll loppet igenom. Mycket imponerande.
Emil Jönssons 15-kilometer i Oberhof gav beskedet att gästriken är tillbaka på toppnivå efter ljumskskadan han ådrog sig i finska Kuusamo för över en månad sedan.
Att med blott en prolog i benen på fyra veckor gå in i spåret och matcha Teichmann, Cologna, Legkov och alla andra kanoner är fantastiskt bra och ett tecken på att Emil Jönsson skött träningen till hundra procent.
Daniel Rickardsson gjorde en suverän upphämtning och visade klass i villervallan av åkare.
Daniel har en otrolig kapacitet i klassisk åkning och såg ett tag ut att kunna blanda sig i toppstriden.
Uppkörningen från 46:e till 14:e och en av dagens bästa tider är Hudik-power av bästa märke. Daniel var 20 sekunder efter imål.

Mathias Fredriksson kom 39:a, 1.05 min bakom Northug jr. Teodor Peterson blev 60:e, 2,18 efter den norske nationalikonen.
Mathias åkte upp sig bra, men är inte riktigt ikapp världseliten ännu.

Damernas jaktstart vanns av det polska lokomotivet Justyna Kowalczyk före finska sluggern Aino Kaisa Saarinen och norskan Kristin Störmer Steira.
Av svenskorna gladde framför allt Ida Ingemarsdotter, som precis som Emil Jönsson, tagit ett sjumilakliv framåt som traditionell åkare. Ida var i mål 1,25 min efter Kowalczyk över 10 km (k) på en tuff bana och moddiga spår. Åsarna-åkaren går från klarhet till klarhet.
Hanna Brodin öppnade offensivt, men föll tillbaka till 30:e plats. Brodin, fortfarande junior, har en härlig inställning. Hennes VC-tävlande är investeringar för framtiden.
Sara Lindborg, 45:a, Britta Norgren Johansson, 53:a och Lisa Larsen, 54:a, i Tour de Ski-sammandraget så här långt.
Under söndagen fortsätter touren med sprinttävlingar i Oberhof i klassisk stil.
Med Marcus Hellner som 9:a och Emil Jönsson som 11:a inför två stundande sprintlopp kan Tour de Ski utveckla sig till något riktigt, riktigt roligt för svensk längdskidåkning.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info