Hoppa till sidans innehåll

Modin visade OS-form i Skandinaviska Cupen - Södergren fyra i comebacken

10 JAN 2010 00:00
Skandinaviska Cupens andra dag i Åsarna blev en skön uppvisning av Jesper Modin när han vann 15 km klassiskt före massor av utländska åkare. Anders Södergren gjorde comeback och ansåg att han fick ett "hyfsat besked" genom sin fjärdeplats.
  • Skapad: 10 JAN 2010 00:00

Kylan flyttade även andra tävlingsdagen i Skandinaviska Cupen från Åsarna by upp till Åsarne gamla kyrka. Söndagen bjöd på strålande vackert vinterväder med 20-talet minusgrader i byn och omkring 13 minus på höjderna.

H 21 åkte 15 km, ett varv på 10 km-banan och ett varv på den avslutande 5 km-slingan. Det handlade om fyra kilometer ganska lätt åkning med mestadels stakning med frånskjut. Resten av loppet kördes i kuperad terräng och med många tekniska utförssvängar och backar.

Landslagsåkaren Jesper Modin ledde redan på första varvet och hans långa kropp och kraftfulla åkning i den klassiska stilen tycktes passa bra på Kyrkspåret. Vid 12 km hade Piteååkaren en ledning på över 10 sekunder, men den minskade och var i mål "bara" 6 sekunder.

Helgens stora norska sensation var Snorre Einarsson. Han blev tvåa denna söndag och har troligen kört till sig en plats i det norska världscuplaget inför Otepää. Trea blev norske Eirik Kurland Olsen.

Stort intresse var det för Anders Södergrens comeback i tävlingsspåren. Han avstod lördagens lopp eftersom han inte kände sig helt på topp, men söndagens klassiska lopp kunde han inte motstå. Det blev en lugn öppning för Anders, han fick till och med se sig omåkt av bakom startande Espen Harald Bjerke. Sedan blev det fart på Södergren och till slut blev han fyra, bara fyra sekunder från pallen. - Jag fick ett hyfsat besked, men det viktigaste är nu hur jag reagerar på den här genomköraren, sa Anders till speakern Per Forsberg.
Södergren siktar nu på SM i Piteå och världscupen i Otepää innan det bär av mot Kanada.

Tredje bäste svensk var IFK Moras Martin Johansson, som återigen gjorde ett kanonlopp. Av de 20 bästa var dock 15 utländska åkare från Norge, Finland och Kina.

D21 körde ett varv på 10 km-banan och där blev det på nytt seger för kinesiskan Li Hongxue, som visade sig vara minst lika bra i klassisk stil som i skate. Hon vann fem sekunder före unga finskan Krista Lahtenmäki och ytterligare 21 sekunder före norskan Sara Svendsen. Sverige då? Jodå, strålande insatser från Eva Svensson på fjärde plats och Hanna Falk på femte. Även Sofia Bleckur, Kristina Strandberg och Annika Löfström slog sig in bland de tio främsta.

Junior Cup körde fjärde racet i cupen, de tre övriga har gått i Boden (två stycken) och under lördagen i Åsarna. Nu var det klassisk stil och killarna körde 10 km medan tjejerna fick åka 5 km. Detta var också sista chansen att visa u-landslagets förbundskapten Niclas Grön att man ville vara med i JVM-truppen (presenteras här på hemsidan ikväll).

D17-18 blev det ännu en gång storseger för Bengtsfors Madelene Thorn. Tidsmässigt var hon också före segrarinnan i D19-20, IK Jarls Kajsa Snihs. Jack Impola, Domnarvets GoIF, krossade motståndet i H17-18 när han vann med 34 sekunders marginal. Det hade räckt till en tredjeplats i H19-20, men där vann Hudiksvalls Fredrik Jonsson efter ett imponerande lopp som säkerligen hade stått sig internationellt.

Resultat från dagens lopp och bilder finns på https://www.guldbyn.nu/asarnaspelen/index.html

Skribent: Anders Byström

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info