Hoppa till sidans innehåll

Raketstart för Hellner i Tour de Ski

31 DEC 2010 00:00
Marcus Hellner avslutade året med guldglans. Den dubble OS-mästaren vann den inledande 3,7 km långa prologen i Tour de Ski före ryssen Pethukov och norrmannen Petter Northug jr.
  • Skapad: 31 DEC 2010 00:00

Vilket avslut, Marcus!
Året 2010 , som gett honom OS-guld i pursuit och stafett, en tredjeplats totalt i världscupen och de första två individuella SM-gulden, avrundades med en fenomenal uppvisning på nyårsaftonen i tyska Oberhof.
Här kastade sig kanonerna i väg i våldsamt utgångstempo i den utslagsgivande banan i Thüringen.
De flesta körde sig blå och stum.
Men inte Marcus Hellner, landets just nu hetaste idrottsman. Koncentrerat, elegant och med ett sjuhelsikes tryck i skejtskären pumpade han musten ur samtliga, utom sig själv.
Segermarginalen blev två sekunder till den ryske sprintvirtuosen Pethukov, som överraskande stod pall hela vägen och förpassade storfavoriten Petter Northug till en tredje plats.
Hellner visade styrka, klass och storform. En raketstart i Tour de Ski i det stjärnspäckade startfältet.

Efter Davos och La Clusaz drog han hem till Gällivare och påbörjade uppladdningen inför säsongens näst största mål, Tour de Ski. En lång tränings- och tävlingsperiod på hög höjd fick sjunka ner i kroppen. Julfirandet med familjen i Lerdala gjorde gott.
Nu kom Hellner ut i ringen som den krigare vi vant oss att se.
Första ronden i Tour de Ski vann han på knockout.
I lördagens jaktstart över 15 km klassiskt startar han med 15 bonussekunder i bagaget, sju sekunder före Pethukov och 12,9 före Petter Northug som även han visade sylvass form.
Det lär bli ett tourdrama utöver det vanliga med Hellner och Northug som härförare och med schweizaren Dario Cologna, tjecken Lukas Bauer och ryssen Legkov som giftiga utmanare.

Övriga svenska herrar fick dessvärre en trög start. Jesper Modin öppnade ursinnigt och hade en av topptiderna halvvägs in i loppet. Men Jeppe fick betala dyrt för det och slutade 33:a, 16,1 sekunder bakom Hellner.
Emil Jönsson landade på 39:e plats, Johan Olsson 41:a, Daniel Richardsson, 48:a och Anders Södergren, 57:a.
Richardsson och Södergren har slitit med förkylningar i julhelgen och behövde loppet för att blåsa ur sina ringrostiga kroppar. I morgon är det läge för avancemang.

Marcus Hellners seger var hans andra den här säsongen och längdlandslagets femte. Totalt är det folkära längdgänget uppe i 12 pallplaceringar när vi snart övergår till ett nytt spännande år med VM i Oslo som det största målet i månadsskiftet februari-mars.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info