Hoppa till sidans innehåll

Rickardsson vann i Toblach

07 JAN 2010 00:00
Daniel Rickardsson vann dagens 10 km klassiskt i italienska Toblach före tjecken Lucas Bauer. Marcus Hellner kom femma.
  • Skapad: 07 JAN 2010 00:00

Glada Hudik dansar och ler. Hela skid-Hälsingland skuttar runt i en glädjehambo denna kyliga januaritorsdag 2010. För skid-Sverige har fått fram ännu en vinnare i världscupsammanhang: Daniel Rickardssons insats i Toblach är ytterligare ett stycke skidhistoria denna sagolika vinter för längdlandslaget.

Herrarnas förbundskapten Joakim Abrahamsson har de senaste månaderna gång efter annan upprepat att landskapet som glatts åt Thomas Magnusson, Eva Olsson, Marie-Helene "Billan" Östlund, Erik Östlund och Anders Bergström, har en ny skid-kung på gång av världsklass.
Den gode Jocke hade rätt.
I dag visade Daniel Rickardsson vilken sjutusan till skidkarl han är. Han vann sitt livs första världscupseger efter att ha vänt underläge på 2,7 sekunder vid 8,1 kilometer till vinst med 1,7 sekunder på mållinjen – mot tjecken Lucas Bauer. Stort!

Petter Northug jr gjorde ett nytt starkt lopp och pressade sig in som trea, 6,2 sekunder efter den glädjestrålande 27-åringen från Iggesund söder om Hudiksvall.
Axel Teichmann fyra, 13,4 sekunder bakom Daniel och Marcus Hellner femma.
Hellner presterade sitt kanske bästa klassiska lopp någonsin. Han var 23 sekunder efter Daniel Rickardsson och avancerade till andra plats totalt i Tour de Ski.

Efter sex av åtta deltävlingar är Hellner 22 sekunder efter Petter Northug. Daniel Rickardsson ligger femma.
Två svenskar bland de fem bästa! Fantastiskt!
- Mitt livs skönaste dag som skidåkare. Jag öppnade lugnt, ökade och orkade med en vass avslutning. Skidorna gick kanon och banan passade mig perfekt, jublade Daniel efter segern.
- Tekniskt var det mitt bästa klassiska lopp. Lite seg i kroppen efter alla lopp, men jag är väldigt nöjd. Det blir en spännande fortsättning. Självförtroendet är på topp. Jag växer för varje dag i den här toppositionen i Tour de Ski, säger Marcus Hellner.

Touren har vilodag på fredag.
På lördag är det 20 km (k) masstart på programmet i Val di Fiemme med fem spurtpriser och massor av bonussekunder:
- Jag tror att Tour de Ski avgörs på lördag. Då gäller det att vara på hugget, åka taktiskt och ha ork. Det känns som jag har mer att ge. Och ett bra läge inför söndagens backrace ger mig ännu mer energi, säger Hellner.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info