Hoppa till sidans innehåll

Succé för svenskarna i juniorlandskampen

29 JAN 2010 00:00
Vilken start! Fyra av sex deltagare i sprintfinalen för tjejer var svenskar. I herrfinalen åkte två svenskar.
  • Skapad: 29 JAN 2010 00:00

Svenska längdtruppen fick med andra ord en kanonstart på Nordiska juniorlandskampen i finska Kuopio. Seger blev det för Evelina Settlin som även hade med sig Stina Nilsson, Maja Falk och Julia Svan i damfinalen. I herrarnas final blev Martin Bergström tvåa och Carl Quicklund trea.

Hela truppen strålade av entusiasm och glädje hela dagen. Inget kunde stoppa våra unga juniorer. Trots kyla och snålblåst var det full fart på de svenska åkarna. Prologen löste de fint, och sedan var det dags för kvartsfinaler. I vart och varannat heat var det vitklädda svenskar i täten.

Final blev det alltså för fyra av tjejerna. Finalfältet var till 2/3 svenskt, och starkast av alla var Evelina Settlin, som dessutom var snabbast i prologen. Hon styrde på det långa tuffa upploppet och stängde alla försök till attack från de övriga. Stort jubel i svensklägret och för Stina Nilsson, Julia Svan och Maja Falk blev det placeringarna 3,4 och 5. Fantastisk start på denna juniorlandskamp. Som grädde på moset vann också Lisa Dahl B-finalen och blev sjua, ett härligt genombrott för Lisa i sprint. Lisa fyllde för övrigt 18 år denna fredag, något som under kvällen firas med kladdkaka.

Till herrsemifinalerna hade tre svenskar tagit sig. Karl-Johan Westberg, Martin Bergström och Carl Quicklund imponerade alla i sina kvartar. I semin var Martin Bergström ruggigt snabb från start och vann sitt heat överlägset. Carl och Karl-Johan åkte i det andra heatet och fick det tuffare, men Carl tog sig till final som tvåa i heatet.

I finalen blev det högt tempo och en kraftmätning in mot mål. Norsk seger, men på andra och tredje plats var det svenskt genom Martin Bergström och Carl Quicklund. Nytt jubel förstås hos svenskarna, som hade besök av flera fans (läs: föräldrar) som hjälpte till med det mesta och hejade på. Vallarna hade gjort ett superjobb och det syntes att Sverige var bäst även på den detaljen.

- En superstart på juniorlandskampen. Vilken dag! utbrast huvudledaren Johanna Ojala.

Skribent: Anders Byström

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info