Hoppa till sidans innehåll

Taggade sprintherrar i Vålådalen

14 SEP 2010 00:00
Klassiska Vålådalen är herrsprintlagets camp fram till nästa onsdag. Tränaren Arild Monsen är jättenöjd: Perfekta förhållanden för oss!
  • Skapad: 14 SEP 2010 00:00

Medan större delen av A-landslaget drog till österrikiska Ramsau för att åka skidor på glaciärsnö och köra hård barmarksträning i dalgångarna, valde Arild Monsen jämtlandsfjällen.

- Vi satsar på att köra kvalitet, utan skidor på fötterna och på "lågland", säger Arild efter några dagar på fjället med Jesper Modin, Teodor Peterson, Robin Bryntesson och Mats Larsson.

Regerande VC-kungen i sprint, Emil Jönsson, har varit lätt förkyld, men beräknas ansluta till sina hungriga kompisar inom någon dag.

- Emil har tränat riktigt bra i sommar och visade mycket goda takter på Fartlägret i Östersund för drygt en vecka sedan. Det är ingen fara med honom, säger Arild Monsen.

Robin "Rosa-Blixten" Bryntesson är tillbaka i träning efter en längre tids magproblem:
- Nu är offensive Robin på G igen, säger Arild Monsen som kunnat glädja sig åt att Jesper Modin, Teodor Peterson och Mats Larsson fått vara friska och tränat duktig under sommarmånaderna.
- Det ser överlag positivt ut. Vi har ett jobb att göra i höst och med den glädje och glöd vi har i laget ska vi ge allt för att komma så starka som möjligt till vinterns övningar med VM i Oslo som det stora målet.

Landslagskillarna opererar nu på klassisk mark. I Vålådalen laddade svenska olympier som Toini Gustavsson och Bjarne Andersson inför Grenoble-OS 1968.
Och där laddade löparfenomenet Gunder Hägg inför sina världsrekordattacker på 1940-talet. " Bragdguldvinnaren 1942 blev för alltid en del av Vålådalen. "Gunders Mosse" är fylld av magi och historia!
- Miljön ger oss energi. Det är vackert och ett brett utbud av möjligheter till omväxlande träning. Laget kan spänna på sig rullskidorna utanför hotellet och staka ända ner mot Undersåker. Fjället ligger i höstskrud, vad kan man mer begära, säger Arild Monsen belåtet.
Sprintlaget bygger VM- formen på barmark, med undantag av några dagars skidåkning i Torsbys tunnel i oktober månad.
- Vi var i Torsby en sväng på försommaren och nöjer oss med en sväng till innan snölägret i Bruksvallarna i början av november, säger Arild Monsen.
Den norske tränaren från Molde är själv tillbaka i gott slag. Förra säsongen slog han axeln ur led efter ett vådligt fall på slalomskidor i Davos:
- Nu kan jag åka skidor och vara med grabbarna på träningspassen. Skönt!
Monsen sprang 3000 meter på Toppidrottsveckan i Aure. Han var snabbare än damkaptenen Rikard Grip, men någon tiondel långsammare än Charlotte Kalla:
- Det är jag lite stolt över, avslutar sprekingen från Möre og Romsdal Fylke.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info