Hoppa till sidans innehåll

Vass Hellner tvåa i Tour-prologen

01 JAN 2010 00:00
Marcus Hellner fick en kanonstart i Tour de Ski när han vräkte sig i mål som tvåa i den inledande prologen över 3,7 km (f).
  • Skapad: 01 JAN 2010 00:00

Halvvägs in i prologen hade Hellner ett knapp övertag, men imål klockades Northug för 7,37,4 min mot Hellners 7,38,2.
Den svenske herrkaptenen Joakim Abrahamsson varnade redan innan touren för sin adept:
- Marcus är i fin form, han har fått vara frisk och har tränat bra i julhelgen. Han blir att räkna ända fram till målsnöret uppe på Alpe Cermis i Val di Fiemme.
En bättre start gick det knappt att få. Hellner fick tio bonussekunder för sin andraplats och går ut fem sekunder bakom Petter Northug jr i lördagens lopp över 15 km (k) i jaktstart.
 Marcus har utvecklat sin klassiska åkning, han kommer att sälja sig dyrt, säger Joakim Abrahamsson.
Själv säger Marcus till skidor.com:
- Taktiken var att inte spränga mig första halvan, att hitta flytet och farten och sedan gå på max sista kilometern.
Då pumpade du järnet?
- Ja, jag gav det jag hade och tycker att jag fick ut det mesta. Det var kallt och grinigt väder, så man fick bita ihop rejält.
Hur mår du efter loppet?
- Direkt efter frös jag nåt infernaliskt om händerna, som i Gällivare för ett drygt år sedan. Brrrrr. Jag blev också illamående. Men det gick över. Nu är jag på G igen och fokuserar framåt mot lördagens lopp.
Det måste kännas skönt att få det här kvittot direkt efter juluppehållet?
- Jag är glad och i god harmoni. Träningen hemma i Skövde och Lerdala var suverän. Jag kunde för första gången på länge åka på elljusspåret hemma och sånt ger bra vibrationer. Jag laddade energi.
Tankar inför jaktstarten på lördag?
- Jag ser fram emot loppet och vill gärna ha lite fart. Petter går ju ut först, sedan är det fem sekunder ner till mig och ytterligare fem till Axel Teichmann. Dario Cologna är också med där. Det kan mycket väl bli en grupp som drar ifrån. Jag tänker jobba hårt på att vara med där framme in i mål.
Vad tänkte du när du stod på prispallen?
- Jag frös...men, visst...att jag fått en kanonstart på Tour de Ski 2010.
God fortsättning på det nya året, Marcus!
- Tack! Det här blir spännande.

Hemmahoppet, tysken Axel Teichmann från landskapet Thüringen som Oberhof är en del av, kom trea i prologen och Dario Cologna fyra. Hellners lopp är alltså ett av hans bättre i karriären. Andraplatsen i Davos över 15 km (f), stafettsträckan i Beitostölen och dagens prolog är av yppersta världsklass
Jesper Modin gjorde på nytt ett strålande lopp och kom in på den nionde bästa tiden. Modin går från klarhet till klarhet. Han öppning av touren är suveränt bra. Med tiden 3,47,1 var han knappt tio sekunder efter Northug jr.
Emil Jönsson gjorde VC-comeback och kom 22:a, 13,6 sekunder från segern. En lovande start av Årsunda-sonen som efter lördagens distanslopp kan glädja sig åt två raka sprinttävlingar i Oberhof och Prag.
Bland damerna vann slovenskan Petra Majdic 2,8-kilometersprologen före ryskan Korosteleva och polskan Justyna Kowalczyk.

Junioren Hanna Brodin gjorde en strålande insats och slutade tia, drygt 16 sekunder efter Majdic, men före namn som Claudia Nystad, Virpi Kuitunen och Astrid Urenholt Jacobsen.

Britta Johansson Norgren in som 33:a, Ida Ingemarsdotter som 37:a, Lisa Larsen som 41:a, Magdalena Pajala som 56:a och Sara Lindborg som 62:a.
Damerna åker 10 km (k) med jaktstart när touren går vidare i Oberhof på lördag.

Skribent: Torbjörn Nordvall

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info