Hoppa till sidans innehåll

Glädje och gemenskap i Täby

20 DEC 2016 21:25
Utan andra ambitioner än att bli starkare och förbättra tekniken, tränar 25 tjejer i olika åldrar i Täby IS. – Det var dåligt med träningsmöjligheter för motionärer som ville lära sig mer om skidåkning, så vi drog igång, berättar initiativtagarna.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2016 21:56

För två år sedan ville Mia Alm och Ulrika Sterner hitta tjejkompisar att träna längdskidor med. 
– Det fanns dåligt med träningsmöjligheter för motionärer som ville lära sig mer om skidåkning. Vi startade en Facebook-grupp som växte snabbt, nu är vi 110 medlemmar och vi ingår som en del i Täby IS Skidor, berättar Ulrika.

Till en början arrangerade Mia och Ulrika då och då Ski Clinics där de bjöd in instruktörer. 
– I somras tänkte vi att nu gör vi allvar av det här. Så vi anlitade före detta elitåkaren Kristina Strandberg som tränare och drog igång regelbundna träningar en gång i veckan, berättar Mia.

På torsdagskvällar tränar gruppen under Kristinas ledning.
– Under hösten har det varit skidgång, löpning, snöpuls och backintervaller. När förhållandena tillåter kommer vi att åka skidor på konstsnöspåret i Täby, säger Mia.

Deltagarna är mellan 30 och 60 år, alla har åkt skidor tidigare men befinner sig på olika nivåer vad gäller teknik, kondition och styrka.
– Vi brukar anpassa träningarna så att vi kan hålla gruppen samlad. På backpassen startar till exempel de starkaste längre ner, så att vi når toppen ungefär samtidigt.

Ambitionerna skiljer sig också åt, men det gemensamma målet är att bli starkare och förbättra tekniken. Nu ingår 25 personer i träningsgruppen.
– Vi har fått säga nej till folk som velat vara med och vi har valt att prova med bara tjejer först. Men vi funderar på en bra lösning så att alla som vill kan vara med. Vi är tydliga med att detta är på motionsnivå – att åka lopp är inte viktigt! Gruppen ger ett sammanhang, vi kommer in i klubben. Och så är det ju så roligt att träna i grupp, säger Ulrika.

Gruppen hoppas på sikt kunna fånga upp de som vill trappa ned sin skidsatsning. 
– Till exempel de som inte väljer skidgymnasium, utan vill vara kvar hemma och fortsätta åka men inte sikta på toppen. Idag känns det som vi inom skidföreningarna missar den gruppen. Det är antingen de som satsar (barn och ungdom) eller de som åker Vasalopp. Däremellan finns ett otroligt stort skidintresse men ingenstans att samlas. Där tror jag att vår och liknande grupper kan göra stor nytta i framtiden, säger Ulrika.

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info