Hoppa till sidans innehåll

Skidor hela livet med Östersunds SK

24 NOV 2016 10:45
Skidglädje och träningslust i fokus, det är det främsta syftet med ÖSK Motion och ÖSK Ungdom Motion. Här får alla utvecklas i sin takt och ha kul på skidor.
  • Skapad: 24 NOV 2016 10:45

ÖSK Motion vänder sig till vuxna motionärer som vill bli bättre skidåkare. Sektionen startades av Daniel Lewandowski som flyttade till Östersund från Göteborg, han ville åka längdskidor men hittade inte någon grupp att träna med.
– Daniel tog helt enkelt saken i egna händer och drog igång en träningsgrupp. Det har blivit en mycket uppskattad verksamhet, berättar Erik Hellberg som är en av de ansvariga.

På träningarna delas deltagarna in i grupper efter ambition och färdighet. Det brukar bli 2–3 grupper på barmark och 4–6 grupper på snö. Alla ska känna att de får utvecklas i sin egen takt.
– Vi har allt från åkare som är bland de 200 bästa på Vasaloppet, till motionärer som tycker att det är lagom med ett par varv på 3 km-spåret. Alla är verkligen välkomna!, säger Erik.

Grunden i verksamheten är tisdagsträningarna som hålls från augusti till april. Förutom rena tränings- och teknikpass, erbjuds utbildning i vallning och träningslära. Det är medlemmarnas intresse som styr, så det är fritt fram att komma med förslag.
– Vi har under de senaste åren haft mellan 130 och 150 medlemmar i åldrarna 18–65 år. Tyngdpunkten ligger mellan 30–50 år. En riktigt kul grej är att vi här möts över åldersgränserna. Tyvärr slutar de flesta när de nått pensionsåldern och vi har diskuterat behovet av en veteransektion för att fånga upp denna grupp. Andelen kvinnor har ökat stadigt under flera år och var i fjol ca 40 procent.

Sektionens verksamheten drivs av ideella krafter. En träningsavgift på 1000 kr per år går till att arvodera klubbens senioråkare som tränare.
– Det ger en bra synergieffekt mellan vårt behov av kompetenta ledare och elitåkarnas behov av stöttning från klubben för att klara sin satsning. Dessutom bidrar det till en god sammanhållning och stärker klubbkänslan. Vi försöker träffas och träna mellan de olika sektionerna, föräldrar till barn som är med i barnskidskolan hittar till längdåkningen själva genom den här gruppen, säger Erik.

Skidglädje för alla
ÖSK har även fått en motionsgrupp för ungdomar. Peter Berglöfs då 12-åriga dotter var inte längre sugen på att tävla.
– För att hitta ett sätt för henne och andra likasinnade att kunna fortsätta träna på sina villkor, drog jag igång ÖSK Ungdom Motion. Vår ambition är att ungdomarna ska hitta glädjen i skidåkningen och vilja fortsätta träna fysiskt resten av livet, på skidor eller på annat sätt, berättar Peter.

Träningarna inleds med Svenska Fotbollförbundets knästabilitetsövningar, därefter är det teknikövningar och passen avslutas alltid med ett lekfullt inslag som kull eller en stafett. Gruppen består av 10-14-åringar.
– För att vara med behöver du inte ha stått på ett par skidor tidigare. För att underlätta har vi köpt in Skintec-skidor som inte behöver vallas, och som ungdomarna kan låna och använda på träningen, säger Peter.

Och hur har det gått för dottern?
– Jo, nu tycker hon att det är skönt och kul att åka skidor!

ÖSK Motion ÖSK Ungdom Motion

 

Foto: Åza Jorudd

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info