Hoppa till sidans innehåll

Järpens Skidspel – när ungdomarna själv väljer

26 JAN 2017 16:00
I mellandagarna bjöd Järpens SK in till skidfest i dagarna tre när Järpens Skidspel hade premiär. Sprint, parstafett och jaktstart lockade över 200 deltagare att göra cirka 600 starter.
  • Uppdaterad: 27 JAN 2017 10:20

– Vi lyssnade på våra ungdomar och juniorer i klubben, tog reda på hur de tänker och vad de vill ha. Det var tydligt att de här tävlingsformerna är efterfrågade, det är inte så ofta chansen ges att åka den typen av tävlingar, berättar tävlingsledare Ulf Richardsson.

Järpens SK har arrangerat sprint och stafett i mellandagarna i några år och har sett att deltagarantalet har ökat för varje år.
– Tävlingarna ligger bra i tiden, med många långväga gäster på jullov i trakten och inga andra tävlingar de här dagarna. Vi tänkte att vi provar och utökar med en dag till och lade in en jaktstart. Och döpte det hela till Järpens Skidspel.

Feedbacken från åkare och ledare har handlat mycket om att atmosfären kändes så trevlig och glad. 
– Jag tror att det beror mycket på att vi var relativt många funktionärer, vilket innebar att vi hade tid att ta hand om åkarna och prata lite extra med dem. Vi har ett erfaret arrangörsgäng som är kunniga och självgående, vilket underlättar min roll som tävlingsledare enormt. 

Ulf betonar de goda förutsättningarna i Järpen, med ett fint samarbete med Åre kommun, Skidgymnasiet och föreningen Röjsmohallen som svarar för spårpreparering och konstsnö.
– De byggde en ny sprintbana till i år, som ger riktigt bra tävlingar för både yngre och äldre åkare. Här finns ishallen med lokaler, omklädningsrum, vallabodar med mera. Det funkar till exempel jättebra att ställa upp husbilar här. Vi hade också samarbete med två hotell som erbjöd bra priser på boende. 

Det lokala näringslivet sluter upp. 
– Responsen och engagemanget från trakten är mycket bra. Mycket ser positivt ut. Jag upplever ett uppsving för längdskidåkningen här. Vi har 40-50 barn och ungdomar på våra träningar, och vi har fått in nya ledare.

Planerna på en fortsättning för Järpens Skidspel är i full gång.
– Att köra i tre dagar på raken ställer krav på funktionärerna, det blir ganska långa dagar. Men vi kommer att fortsätta! Vi hade planerat ett lekland med self-timer, käppar och annat, men snöbristen gjorde att vi var tvungna att använda all snö till spåren. Förhoppningsvis kan detta bli av nästa år. Vi vill också involvera bion och badhuset i Järpen och göra fler aktiviteter runt själva tävlingarna. Så varmt välkomna den 27-29 december 2017!

Järpens SKs hemsida
Järpens Skidspel på Facebook

Foto: Björn Fredlund

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info