Hoppa till sidans innehåll

Kronloppet låter barnen träna på att tävla

22 MAR 2017 19:28
Under vintern arrangeras flera Kronlopp på Lugnet i Falun. Det är Falu IK som på det här sättet låter barnen i de yngsta träningsgrupperna träna på att tävla. Vi träffade Tobias Eklund som är en av arrangörerna.
  • Skapad: 22 MAR 2017 19:28

Vad är Kronloppet och hur går det till?
– Vi kör Kronloppet några gånger per vinter. Det är ett enkelt arrangemang som nästan inte kräver några förberedelser. Syftet är att barnen i våra yngsta träningsgrupper, som är 6 till 9 år, på ett enkelt och kravlöst sätt får träna på att tävla på sin egen hemmaplan. Om de sedan vill tävla någon annanstans så är de vana vid hur en tävling går till. Ibland delar vi ut nummerlappar, men det gör vi inte varje gång. Innan start åker vi tillsammans igenom kvällens banor, sedan samlas vi och stämmer av att alla har koll på hur de ska åka, därefter går starten som kan ske på olika sätt, berättar Tobias. 

Denna kväll är det parvis start. Alla åker den sträcka man valt i sin takt, vissa åker fort medan andra åker med en kompis och småpratar. Vid målgång väntar det stora målet: att lägga ”startavgiften” på en krona i bössan som står i målfållan. Kvällen avslutas med fika på saft och mariekex.

 Vad gör ni med pengarna?
– Vi köper godis och har en godisjakt på våravslutningen, det brukar vara mycket uppskattat.

Är det samma upplägg varje gång?
– Grundidén är den samma, men det går att variera loppet: parstart, masstart eller individuell start. Ibland har vi tidtagning, banan kan vara lång eller kort, med en sväng i skidlekplatsen eller med hinder på vägen. Någon sorts ”kluringar” i form av matteuppgifter längs banan skulle kunna vara ett kul inslag, vi har dock inte testat det.

 Krävs det mycket personal och förberedelser?
– Nej, det är vi ordinarie ledare som arrangerar. En av oss har satt ut banan inne på själva stadion, en är ansvarig i mål för att ställa fram bössan och fikat. Vi övriga åker skidor med barnen och idag har vi ett par spårvakter i en korsning där den kortare banan viker av från den längre. I kväll är vi sju ledare och det fungerar alldeles utmärkt, cirka 40 barn deltar.

Hur kom det sig att ni började med Kronloppet?
– Från början är det en idé från Källbottens IK i Ludvika, tror jag. Det är länge sedan nu så det är nästan ingen som kommer ihåg hur det började, men någon tyckte att det var en rolig idé som vi sedan provade och det blev en återkommande aktivitet. Det inspirerar till tävlande och många av barnen har deltagit på tävlingar i närområdet under vintern.

Information om Kronloppet på Falu IKs webbplats

Text: Ludvig Remb

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info