Hoppa till sidans innehåll

Skid-Kul i vintermörkret

28 FEB 2017 09:11
Ett mini-Vasalopp med unga och gamla, nybörjare och elit, i en härlig blandning. Så beskriver Karin Niva, IFK Kiruna, Skid-Kul – tävlingsserien som verkligen är för alla.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2017 09:21

Tisdagskvällar i februari är det på Matojärvi Skidstadion som det händer i Kiruna. Och den med tur vinner en pizza.
– Det är den mörkaste och kallaste tiden här, men vi lockar alla sorters åkare och har riktigt kul! I Skid-Kul startar sexåringar som åker med mormor eller morfar, mammor och pappor tävlar liksom elitåkare och rena nybörjare. Vi lottar ut priser vid varje deltävling och det har blivit en snackis att man kan vinna presentkort på pizza.

 För 13 år sedan inspirerades Karin av löparserien ”Kul & kuta” i Kiruna.
– Jag tänkte att det här är ju perfekt att göra på längdskidor. Så jag ringde runt till företag och organisationer och föreslog att de skulle sponsra sin personals deltagande. Vilket de ställde upp med och har fortsatt att göra, LKAB, Esrange, Institutet för Rymdforskning, kommunen och landstinget är några exempel.

Deltagarna strömmar till, det första SKID-KUL i vinter lockade 157 åkare.
– Det har blivit en stor grej det här, och det växer för varje år. SKID-KUL får folk att våga prova på skidåkning och att tävla, det känns väldigt roligt.

Loppet är på tre kilometer och körs i klassisk stil med masstart. Startavgiften är 30 kronor, ungdomar under 17 år åker gratis. Fika ingår för alla. 
– Vi kör på elljusspåret som är en del av världscupbanan så det är ganska tufft, men alla kan vara med. Vi har åktider från 7,5 till 40 minuter. För att inte belasta våra funktionärer för hårt så gör vi det enkelt, alltihop är avklarat på en timme. Det ska vara kort och snabbt, så att folk kommer hem i bra tid på kvällen.

Karin berättar att det blir en del tävlingar i tävlingen:
– En pappa och hans dotter har varje gång en liten tävling om hur långt dottern hinner, innan han kommer ikapp henne när han åker ett andra varv.

 Foto: Elenor Söderlind

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info