Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Snart dags för snöproduktion – Det bör du tänka på

04 OKT 2018 13:21
Hösten är här och många anläggningar ser fram emot att dra igång sin snöproduktion. Innan man gör det är det emellertid viktigt med bra förberedelser. Per-Åke ”Perra” Yttergård arbetar inom SSFs arbetsgrupp för längdanläggningar. Här listar han några
 • Skapad: 04 OKT 2018 13:21

 • Provkör snökanonsystemet
  Under vår, sommar och höst kan mycket hända som sliter på anläggningen, exempelvis i samband med källossningen. Därför bör man absolut starta upp och provköra systemet innan man börjar producera snö. Kör runt vattnet och eventuella luftkompressioner med högt tryck. Då ser man att pumpar, rör och ledningar fungerar som de ska och inte har något läckage.
 • Förbered marken
  Se över området där snön ska sprutas. Eventuell vegetation ska tas bort. Högt gräs som trycks ner med snön skapar ett luftlager mellan snön och marken. Det hindrar kylan från att tränga ner ordentligt och leder istället till att markvärmen tär på snön underifrån.
 • Informera personalen
  Samla de personer som ska sköta snöproduktionen för att gå igenom hur utrustningen fungerar och vad det finns för säkerhetsaspekter. Högt tryck med vatten och ibland även luft medför väldiga krafter som kan innebära en risk om slangar eller rör släpper, eller om man inte kopplat rätt.
 • Se över märkningen
  Om man har en anläggning som använder både luft och vatten så är det viktigt att det är tydligt vilket rör som är luft och vilket som är vatten, för att undvika felkoppling. Märkningar kan försvinna successivt, så se till att se över att inget har försvunnit.
 • Planera snöläggningen
  Tänk till på hur det fungerade förra säsongen. Behöver det göras en ny plan?

 

Lycka till med snöläggningen!

 

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info