Hoppa till sidans innehåll
Foto: JON OLAV NESVOLD

Sundling etta, Nilsson tvåa i Lillehammer

30 NOV 2018 20:23
De svenska damerna fortsätter att leverera i världscupen. På fredagen blev Jonna Sundling etta och Stina Nilsson tvåa i sprinten i Lillehammer.
  • Skapad: 30 NOV 2018 20:23

Säsongens andra världscuphelg består av en minitour i den norska OS-staden Lillehammer. Samtliga åkare tävlar i tre dagar och den första tävlingen bestod av sprint i fri stil.

De svenska damerna fortsätter att visa fantastisk form. Av de tio svenskorna som åkte prologen tog sig åtta vidare till kvartsfinal och när det var dags för semifinal bestod de tolv tävlande av hela sju svenskor. Endast Anna Dyvik åkte ut i kvartsfinalen. Hon slutade 28:a.

Fyra av de svenska tjejerna kämpade sig vidare hela vägen till final. För Evelina Settlin var det första gången i en världscupfinal. Väl där tog hon sig in på en fin fjärde plats, medan Hanna Falk blev sexa. Två svenskor fick ta klivet upp på pallen – Stina Nilsson och Jonna Sundling.
– Jag hade en bra känsla hela dagen. Tekniskt sett har jag tagit hästkliv sedan sprinten i Bruksvallarna, som inte kändes så jättebra, men idag hade jag en helt annan kropp, vilket känns bra, sa Stina, som blev tvåa.

Nilsson ledde finalen in på upploppet, men blev där omkörd av Sundling, som gjorde säsongsdebut i världscupen. Sundling tog hem karriärens första världscupseger. Trea blev amerikanskan Sadie Bjornsen.
– Det känns jättekul. Jag är jättenöjd med alla lopp idag. Jag var lite osäker på min form efter prologen och undrade hur det skulle gå för jag var ganska långt efter de första åkarna, men efter varje heat kändes det bättre och bättre, berättade Jonna.

I semifinal två krokade Ida Ingemarsdotter i Moa Lundgren, vilket gjorde att båda två åkte ut. Även för Charlotte Kalla tog det stopp i semifinalen.

Sprinttvåan från Lahtis, Maja Dahlqvist, åkte tyvärr ut i kvalet där hon blev 32:a och det gjorde även Ebba Andersson, som slutade på en 42:a plats.

Bland herrarna tog sig Calle Halfvarsson vidare från kvalet på en sjundeplats, men hamnade sedan i en mycket svår kvartsfinal med norrmännen Iversen, Kläbo, Brandsdal och Röthe, samt Bolshunov från Ryssland. Den senare bröt staven och var efter det borta från resten av tävlingen. Heatet var spännande in på mållinjen där Calle åkte in som fyra. Eftersom heatet var mycket snabbt tog han sig vidare till semifinal som lucky looser.

Calle åkte bra även i semifinalen. In mot upploppet tappade han emellertid fart då han råkade trampa på Kläbos stav i samband med att norrmannen klev in nära honom. Calle slutade femma i sitt heat och nia totalt i loppet.

Oskar Svensson, Viktor Thorn och Gustav Eriksson åkte samtliga ut i kvartsfinalerna, medan övriga inte tog sig vidare från kvalet. Anton Persson slutade 34:a Karl-Johan Westberg 45:a,  Björn Sandström 57:a, Teodor Peterson 84:a och Jens Burman 85:a.
Peterson kände att han saknade energi i loppet och valde därför att bryta touren efter loppet.

Inför fortsättningen av minitouren leder Stina Nilsson före Jonna Sundling, medan Hanna Falk ligger fyra, Evelina Settlin sexa och Charlotte Kalla åtta. På herrsidan har Sverige en man bland topp tio och det är Calle Halfvarsson.

Resultat damer, sprint (F) Lillehammer
Resultat herrar, sprint (F) Lillehammer

Ställning damer minitour Lillehammer efter etapp 1
Ställning herrar minitour Lillehammer efter etapp 1

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info