Hoppa till sidans innehåll
Foto: Elin Strom

Vårby IK Skidor satsar på lekfulla tävlingar

24 MAR 2018 15:08
Ett disco mitt ute i skogen? På en skidtävling?
Ja, det fanns faktiskt ett disco längs spåret i Kommunskidan när Vårby IK Skidor arrangerade.
  • Skapad: 24 MAR 2018 15:08

– Vi satte upp en discolampa och en jättehögtalare. Det var en överraskning och en del av ungdomarna stannade till och med och dansade! Omdömena blev ”Det här var världens bästa tävling!” och liknande, säger Anna Mannelqvist, ledare i Vårby IK Skidor.

När klubben skulle arrangera DM i sprint och stafett tidigare i mars, så kördes två tävlingar samma dag: Vårbyruschen och Vårbyfläkten.
– Vi tänkte att det inte ska ta upp hela helgen för de tävlande och deras familjer, så vi körde en sprint på förmiddagen och sedan stafetten senare på dagen. Det var uppskattat.

Den här och många andra idéerna kommer från familjer och ledare i föreningen. 
– Det finns en stor kraft hos föräldrarna. De tar egna initiativ och ser till att saker händer och de kommer med nya grepp. 

Vårby IK har cirka 130 ungdomar i sin träningsverksamhet. Klubben växer så det knakar, som Anna uttrycker det.
– Det blir ju en utmaning att hitta ledare till alla träningsgrupper, men vi har lyckats bra med det. Vi delar in grupperna efter ålder, det blir mer socialt för barnen om det är jämngamla. Vi håller övningarna på små ytor, kör mycket stafetter och i lag där inte den enskildes nivå synliggörs.

I stafettsammanhang väljer klubben alltid att dela in sina lag jämnt, även på DM.
– Vi vill uppmuntra lagkänsla mellan alla och att det är fokus på den egna uppgiften.

Framgångar har kommit ur det lekfulla. På USM, ICA- och Folksam cup har klubben visat framfötterna rejält de senaste åren, nu senast med ett USM-guld i stafett.
– De äldre ungdomarna tränar hårt, men med lekfulla inslag. Glädjen är i fokus – även för dem.

Inför tävlingar värmer ledarna upp med barnen, inte föräldrarna. Man hjälps åt att valla och det är musik och roligheter i klubbens tält. Även en tävling ska upplevas som social och rolig, inte vara ett ensamt och kravfyllt race.
– Jag tror vi lyckas med det, de allra flesta barn i våra träningsgrupper tävlar också. På Kommunskidan har vi cirka 80 deltagare. Klubbens verksamhet dokumenteras också med foto och film för att visa på gemenskapen och synliggöra alla, såväl barn som ledare och föräldrar. Vårby IK Skidors Facebooksida är välbesökt och efter varje tillställning eller tävling läggs bilder och filmer ut. Vid säsongsavslutningen visar vi ett sammanfattade bildspel och en film om det gångna året, säger Anna.

I föreningens träningsgrupper finns ett par barn med olika funktionsnedsättningar.
– Det finns inte så mycket ordnat för dem när det gäller tävlingar, så vi började med att införa paraklasser på våra egna arrangemang. Nu uppmuntrar vi också andra att ha det och många föreningar har börjat följa vårt exempel.

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
VM-kollektion-215x135.gif
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info