Hoppa till sidans innehåll

Dubbla SM-guld till Dalarna

11 APR 2019 20:12
Stina Nilsson och Anna Dyvik åkte hem SM-guldet i sprintstafett till IFK Mora, medan Oskar Svensson och Hugo Jacobsson knep herrarnas guld.
  • Uppdaterad: 11 APR 2019 20:12

SM i sprintstafett fick avsluta mästerskapssäsongen 2018/2019. På damsidan ställde en rad åkare upp som tidigare i vinter klivit upp på VM- eller världscuppallen. Det indikerade att det skulle bli en tuff tävling med hård konkurrens.

Det blev till slut IFK Mora som tog hem segern före de regerande mästarna IFK Umeå efter ett mycket starkt sista varv av guldmedaljören från VM i sprintstafett, Stina Nilsson. Förstaåkaren i vinnarlaget var Anna Dyvik, som inte fått till formen i vinter. Dyvik lyckades emellertid bita sig fast i ryggen på Ebba Andersson, Sollefteå Skidor och Moa Lundgren, IFK Umeå, som drog ifrån övriga fältet på den näst sista sträckan och hon kunde lämna över till Nilsson på sista sträckan som en del av tätklungan, något som Nilsson hanterade genom att ta en rejäl ledning med ett mäktigt ryck i den backe fanns efter halva varvet. En ledning som Nilsson sedan inte släppte.

Nilsson var knappt tre sekunder före IFK Umeås Jonna Sundling i mål och 4,5 sekunder före Ebba Anderssons lagkamrat Frida Karlsson, som tog hem bronset till Sollefteå för andra året i rad.

I herrarnas lopp gjorde Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, en mycket fin avslutning när han inne på stadion spurtade ikapp och förbi Karl-Johan Westberg, som åkte hem silvret till Borås SK och Piteå Elits Johan Häggström som tog bronset. Hugo Jacobsson åkte i lag med Svensson, medan förstaåkaren i silverlaget var Gustav Nordström, som alltså försvarade förra årets silver. Viktor Brännmark åkte tillsammans med Häggström.

Inför växlingen på sista sträckan såg det emellertid ut att bli medalj till 2018 års mästare IFK Umeå. Martin Bergström visade att vinterns goda form håller sig och kunde efter en imponerade körning på den femte sträckan växla över till Markus Grate nästan fyra sekunder före det övriga fältet. Grate åkte på bra inledningsvis men stumnade dock rejält och i slutskedet av sträckan tappade han sin ledning mot de andra starka åkarna och kom i mål som fyra.

Resultat SM sprintstafett 2019 damer
Resultat SM sprintstafett 2019 herrar

Mästerskapssäsongen i längdåkning är därmed till ända och SSF vill framföra sitt varma tack till alla arrangörer, aktiva, ledare och publik som bidragit till fina tävlingar. Som brukligt har den officiella resultatarkiveringen uppdaterats med säsongens resultat, det är en omfattande lista med samtliga svenska mästare genom tiderna.s

Svenska mästare damer
Svenska mästare herrar

Fjälltopphelgen i Bruksvallarna fortsätter imorgon fredag med supersprinten i Ramundberget, på lördag med det traditionella Fjälltopploppet för att på söndag avslutas med den spektakulära Knallcrossen.

Samtliga tävlingar streamas på via tävlingarnas officiella webbplats och där finns all information om hela tävlingshelgen: www.fjalltopploppet.se

Foto: Jocke Lagercrantz

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info