Hoppa till sidans innehåll

Invigning av multifunktionsbana i Lycksele

12 JUN 2019 13:32
Söndagen den 16 juni invigdes den nya multifunktionsbanan i Lycksele med en rullskidtävling. Det var en efterlängtad asfaltsbana som ger säker och trygg miljö för motion, träning och tävling på alla slags hjul som förs fram av kroppens egen motor.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2019 13:50

I 30 år har det pratats om en multifunktionsbana i Lycksele, och nu är den verklighet. 

Banan är 5,5 kilometer lång och uppdelad i olika slingor, varav 2,2 kilometer har en helautomatiserad konstsnöanläggning. Genom olika svårighetsgrader på slingorna, från pannkaksplatt till elitkuperat, ges alla möjlighet att nyttja banan till motion och träning.

Detta är ett rejält lyft för skidgymnasieungdomarna och föreningarna i och omkring Lycksele, men också för alla motionärer som gärna åker rullskidor, inlines eller parasport men som avstått på grund av osäkerheten ute bland bilar och lastbilstrafik.  

Den största vinsten med en multifunktionsbana är just det att den ger alla möjligheten till säker aktivitet och motion på asfalt utan farlig och skrämmande trafik. Det ger säkerhet och trygghet för den aktive som slipper åka på vägrenen bland biltrafik eller trängas på cykelvägen med gångare, cyklister och mopeder. Men det ger också omvänt trygghet till bilister, gångare, cyklister och mopedister som i sin tur slipper osäkra möten med till exempel en grupp rullskidåkare.

För längdskidåkningen, genom rullskidåkningen och parasport specifikt, innebär en dedikerad asfaltsbana utan biltrafik att nya förutsättningar och möjligheter ges. Till exempel att träna teknik i stor grupp, allt från barn och ungdom till elit, nybörjare, Vasaloppsåkare och motionär. Eller att åka täta sprintdueller och masstarter mot varandra som under invigningen då Sveriges och tillika världens främsta rullskidåkare tävlar sida vid sida med ungdomar och motionärer. 

Likväl som tillgänglighet till snö är en grundförutsättning för skidåkning på vintern är tillgängligheten till säkra och trygga tränings- och tävlingsmöjligheter en grundförutsättning för rullskidåkning, inlines, parasport och annan rullsport under barmarksperioden. Därför har Svenska Skidförbundet nyligen vässat strategin och visionen mot 2025, att i ett första steg, nästan dubblera antalet asfaltsbanor jämfört med utgångsläget år 2016 till totalt 45 asfaltsbanor i Sverige.

Många asfaltsbanor är just nu i planerings- eller projekteringsstadie och tack vare invigningen av Lycksele multifunktionsbana är vi nu en bana närmare målet och vision 2025!

Vill du ha mer information och stöd i frågor gällande asfaltsbanor eller har frågor om konstsnö, skidaktivitetsområden eller andra anläggningsfrågor?

Kontakta...

Jonas Braamanläggningskonsulent
Svenska Skidförbundet
telefon: 0733-22 32 22
e-post: This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
Epost: This is a mailto link

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info