Hoppa till sidans innehåll

Linn Svahn vann sprinten i Davos

14 DEC 2019 16:24
Redan efter kvalet förstod man det skulle bli en fin sprintdag i Schweiziska Davos. Tre svenska damer tog sig till final och väl där var det den minst rutinerade, Linn Svahn, som chockade alla och vann sin första världscup.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2019 16:24

Hela elva av tolv svenskar lyckades kvalificera sig till finaler efter prologen. Stina Nilsson gjorde det allra bäst och slutade tvåa i kvalet, precis före Jonna Sundling på tredje plats. Både Maja Dahlqvist och Olle Jonsson fick sina revanscher från Ruka då de båda hamnade utanför topp 30. Johan Häggström visade åter igen att han etablerat sig där uppe och åkte in som bästa svensk på nionde plats. Även världcupdebutanten för säsongen; Anton Persson lyckades kvalificera sig på en imponerande tiondeplats.

I damernas kvartsfinaler var det svensk dominans från start. Stina Nilsson, Jonna Sundling, Moa Lundgren, Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog sig alla enkelt vidare från varsin kvartsfinal. Emma Ribom var den enda som inte lyckades sig ta sig vidare till semi.

De svenska herrarna var också offensiva i sina kvartsfinaler men till slut var det Johan Häggström och Teodor Peterson som lyckades ta sig till semifinal. Anton Persson, Olle Jonsson och Marcus Grate var alla offensiva i sin kvartsfinaler men det räckte tyvärr inte för vidare avancemang.

I seminfinalerna blev det tuffare. Moa Lundgren var offensiv i den första semin men stumnade rejält.
– Jag kände mig pigg, sedan sa det pang, sa Moa till SVT efter loppet.

Stina fick det tufft i samma semi men lyckades åka in som trea och tiden skulle räcka för final.

I den andra semin fajtades tre svenskor i toppen. Linn Svahn imponerade mest av alla och kunde enkelt vinna heatet före Jonna Sundling. Maja Dahlqvist visade att hon hittat tillbaka och åkte in som trea, men tiden räckte tyvärr inte för final.

– Jag är väl lite sur att det inte blev final, men nu börjar jag i alla fall känna igen mig själv igen, sa Maja efter loppet.

I herrarnas semifinaler skruvades tempot upp ytterligare. Teodor Peterson låg med bra i första semin men kunde inte matcha övriga när farten höjdes på andra varvet. Johan Häggström gjorde det riktigt bra i andra semin och avancerade i fältet med tekniska manöver i den tajta kurvan. 
– Det gäller att satsa och jag tyckte det kändes som det var bra grepp på innern. Dom andra fegade lite tycker jag, sa Johan till SVT. 

Johan fick dock till slut nöja sig med en femteplats i heatet men nära final. 
– Det är kul att man kan vara med och slåss där uppe. 

Tre svenska damer i final
Hela tre svenska damer tog sig till final. Inte helt oväntat Stina Nilsson och Jonna Sundling. Men också förstaårs-senioren från Team svenska spel – Linn Svahn! 

Redan på startrakan försvann Jonna när hon trasslade in sig och föll. Hon försökte ta ikapp men när Linn Svahn höjde tempot i sista backen sprack hela fältet och det var ingen som kunde matcha den unga Umeå-tjejen. Linn kunde glida in på upploppet några meter före alla andra och tog därmed sin första världscupseger.
– Jag har försökt åka smart hela dagen och spara krafter. Sedan var det bara att släppa loss i finalen. Det känns helt sjuk att gå i mål först i en världscup, sa glad Linn Svahn till SVT efter mål.

Stina fick slita hårt men åkte in på en fjärdeplats och Jonna hittade aldrig tillbaka i loppet och slutade sexa.

Resultat:
DAMER

HERRAR

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info