Hoppa till sidans innehåll
Foto: PHILIPP BREM

Offensivt lopp av Kristiansen och Vinsa

05 JAN 2019 21:04
De unga svenskorna Moa Molander Kristiansen och Lisa Vinsa gjorde sina bästa världscupresultat hittills. Men för Calle Halfvarsson var det en tyngre dag när den näst sist etappen av Tour de Ski avgjordes.
  • Uppdaterad: 05 JAN 2019 21:04

Moa Molander Kristiansen och Lisa Vinsa fortsatte att imponera när den femte och näst sista etappen av Tour de Ski avgjordes i Val di Fiemme, Italien, på lördagen. De gick i mål som nia och fjortonde i masstarten över 10 kilometer klassiskt, där damerna körde fyra varv i den tuffa banan.

Kristiansen och Vinsa fanns med i tätgruppen till att börja med, men när sju åkare drog upp tempot bildades en lucka ner till en andra grupp där de båda svenskorna åkte offensivt hela vägen fram till mål.

Maria Nordström blev 21:a och Mia Eriksson 26:a.

Ingvild Flugstad Östberg utökade sin totalledning i touren när hon överlägset vann även dagens etapp. I morgondagens slutklättring kommer hon starta hela 53,4 sekunder före ryskan Natalia Nepryaeva, som blev tvåa i masstarten. Trea blev landsmaninnan Anastasia Sedova.

 

Även på herrsidan låg de svenska deltagarna med i tätklungan i början av loppet över 15 kilometer. Viktor Thorn skapade till och med en lucka till klungan, men blev snart ikappåkt. Calle Halfvarsson åkte offensivt och plockade bonussekunder, men på de sista kilometrarna tappade han och gled över mållinjen som 21:a. Viktor Thorn gick i mål strax före Calle, som 20:e.

Starkast av svenskarna idag var Daniel Rickardsson. Den utmanande banan passade honom bra och Rickardsson blev 14:e i loppet, vilket var en klar förbättring jämfört med tidigare lopp under touren.

Än en gång var det norrmannen Johannes Hösfloth Kläbo som tog hem vinsten efter en spurt på upploppet där han passerade hemmaåkaren Francesco de Fabiani. Alexander Bolshunov från Ryssland blev trea.

Karl-Johan Westberg blev 37:a och Simon Lageson 43:a. Tyvärr vaknade Oskar Svensson med en förkylning och tvingades avbryta Tour de Ski.

 

Totalställning efter etapp 6
Inför den sista etappen av Tour de Ski ligger Moa Molander Kristiansen på 13:e plats i totalen, medan Lisa Vinsa kommer gå ut som nummer 19. Maria Nordström startar som nummer 27 och Mia Eriksson som 28:a.
Östberg och Nepryaeva ligger etta och tvåa även i totalen, medan finskan Krista Pärmakoski är trea.

 

Calle Halfvarsson ligger fortfarande bäst till av de svenska herrarna, men har nu glidit ner till en elfteplats, 3,40 efter Kläbo, men med bara några sekunder upp till de närmaste fem positionerna. Näst bäste svensk är Viktor Thorn, som klättrat till en 19:e plats.

 

 

 

Resultat etapp 6, 10 km, damer
Resultat etapp 6, 15 km, herrar

Totalställning Tour de Ski efter sex etapper – damer
Totalställning Tour de Ski efter sex etapper – herrar

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info