Hoppa till sidans innehåll

Stark laginsats i JVM-sprinten

20 JAN 2019 18:38
För första gången på många år kvalificerade sig samtliga åtta åkare från prologen i sprinten som idag inledde årets junior-VM. Det blev inga medaljer, men laginsatsen var mycket bra.
  • Skapad: 20 JAN 2019 18:38

– Jag har aldrig varit med om att alla gått vidare till finaler, så det är ju fantastiskt bra, säger Martina Höök som varit med som ledare i fyra år.

Under söndagen inleddes årets junior-VM i Finska Lahti, med dryga 10 minusgrader och lätt sol. Något som svenskarna uppenbart trivdes i där alla kvalificerade sig från prologen.

 

Damerna imponerade alla tog sin in topp 9. Frida Karlsson vann övertygande, Linn Svahn 3a, Tilde Bångman 7a och Louise Lindström 9a. På herrsidan var Axel Aflodal snabbast som nummer 6, William Poromaa 19, Ossian Rosenberg 21 och Leo Johansson 23.

 

När det drog ihop sig till kvartsfinal för damerna vann Frida sitt heat övertygande. Vidare till semi tog sig också Tilde och Linn efter fina kvartsfinaler. Louise gled in som trea i sin kvartsfinal med en tid som dessvärre inte räckte för fortsatt avancemang.

 

Axel Aflodal tog sig säkert vidare från sin kvartsfinal men övriga herrarna hade det något tuffare. William och Ossian slutade som 5a i varsin kvartsfinal och Leos dag slutade redan på startrakan efter att han snöpligt satt staven i skidan för att sedan falla framåt.

– Det gick ju bra i en halvmeter ungefär, skrattade Leo efter han hunnit smälta besvikelsen några timmar senare.  

 

I damernas första semifinal tog Frida Karlsson åter en betryggande vinst och var därmed klar för final. Tilde Bångman gled in som fyra i samma heat men tiden räckte inte, eftersom Linn Svahn slutade trea i den andra semifinalen, med en snabbare tid.

 

Axel kunde avstannande glida in som tvåa i sin semifinal och gjorde därmed klart att även herrarna skulle ha en representant i final.

 

Damfinalen blev dock en tråkigare historia än både Linn och Frida hade tänkt sig. Båda låg till synes i bra läge i sista uppförsbacken men Frida fick se sig passerad in på stadion samtidigt som Linn inte hittade vägarna fram, och det slutade precis utanför pallen – Linn 4a och Frida 5a.

– Det var tufft, roligt men väldigt irriterande i finalen. Formen verkar vara där men det är surt att missa medalj, säger Linn Svahn som gör sitt första Junior-VM.

 

I herrfinalen satte ryssen Alexander Terentev upp ett tempo ingen kunde följa. Det gjorde också att finalfältet splittrades och Axel Aflodal kunde inte riktigt matcha tempot och till slut korsa mållinjen som femma.

– Jag tänkte att jag skulle ta medalj, det var målet.  Jag gav allt idag men i sista backen svarade det inte riktigt som jag hoppats. Men det var kul! En annan dag kanske, säger Axel Aflodal.

 

Imorgon är det U23-lagets tur, även då klassisk sprint.

 

Resultat JVM sprint damer
Resultat JVM sprint herrar

Skribent: Lukas Johansson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info