Hoppa till sidans innehåll
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Storstilad SM-vinst av Halfvarsson

30 JAN 2019 22:47
Calle Halfvarsson vann 15-kilometersloppet i klassisk stil med god marginal när SM i Sundsvall inleddes på tisdagen. Silvret gick till Daniel Rickardsson och bronset till Jens Burman.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2019 22:47

Det var fina förhållanden som väntade åkarna när årets SM-tour drog igång på Södra Berget i Sundsvall med 15 kilometer klassiskt med individuell start. De 115 herrarna som kom till start åkte tre varv på den mycket tuffa banan.

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, visade tidigt i loppet att han tänkte ta hem guldet den här dagen. Redan efter tre kilometer ledde han med fyra sekunder före tvåan, Gabriel Thorn, som slutade på en fin sjundeplats. Det var en ledning som Halfvarsson sedan utökade kilometer för kilometer. Han vann loppet med 47,6 sekunder före Daniel Rickardsson och med 55,4 sekunder före Jens Burman.
– Jag tyckte inte att det kändes jättebra i början, men på sista varvet ropade de till mig att jag ledde och jag kände mig lugnare. Det här är ett av de lopp som jag satsat hårdast på inför  VM. Det var viktigt för mig att ha en bra känsla och att klara av att lägga upp loppet bra, sa en nöjd Calle Halfvarsson efter tävlingen.

Bakom Halfvarsson inledde Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, lite lugnare. Han låg på en sjätteplats efter tre kilometer. Men efter ytterligare tre kilometer hade han åkt upp sig till silverplatsen, som han behöll hela vägen in i mål. Det var ett snäpp bättre jämfört med förra årets bronsplacering.

Ännu lugnare öppnade Jens Burman, Åsarna IK. Han låg på en 15:e-plats efter tre kilometer. Därefter åkta han upp sig placering för placering genom hela loppet. Efter fem kilometer låg han femma och efter tio kilometer hade han tagit sin slutplacering som trea.

En positiv överraskning i loppet var Eric Rosjö, IFK Mora SK, som kom hem från U23-VM i lördags. Han slutade på en fin fjärdeplats, tolv sekunder från bronsmedaljen.

 

Resultat herrar 15 km (K)

 

SM-touren
Tävlingarna under SM-veckan hänger samman i en tour. För att räknas med i sammanställningen av touren måste åkaren ha deltagit i samtliga fyra individuella lopp under SM. Till skillnad från förra året genomförs inte tre- och femmilen under SM-veckan i år, utan i Gällivare den 30 mars. De tre bästa resultaten räknas in i totalen och ligger till grund för placeringen i touren.

I potten ligger 100 000 kronor i prispengar som delas upp mellan de fem bästa damerna respektive herrarna.

Mer information om SM-touren

 

På onsdag avgörs stafetterna på SM.
Tidsrapporteringen från dessa tävlingar kan följas live här.

 

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info