Hoppa till sidans innehåll
Foto: JOEL MARKLUND

Summering av VM i Seefeld 2019

07 MAR 2019 16:54
Två guld, två silver och ett brons. Det är resultatet för de svenska åkarna efter VM i Seefeld 2019.
  • Skapad: 07 MAR 2019 16:54

– Fem medaljer blev resultatet av VM i Seefeld där de två gulden i stafetterna var en extra krydda. Vi befäster vår position som en av de starkaste skidnationerna, trots att vi inte tog någon herrmedalj. Vi har ett bra lag som vi kan fortsätta bygga på för framtiden, säger landslagschef Rikard Grip.

Bland flera fantastiska prestationer under VM var nog ändå damernas stafettguld det som berörde mest. De fyra svenskorna Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson gjorde fantastiska insatser på sina respektive sträckor. Det räckte hela vägen till Sveriges första VM-guld sedan OS 1960, då OS även räknades som VM.

Loppet blev en rysare som avslutades med en duell mellan Stina Nilsson och norska Therese Johaug, som vunnit vartenda distanslopp hon ställt upp i under vintern.

Charlotte Kalla hade gett Nilsson 18 sekunders försprång vid växling och det räckte för att Nilsson skulle kunna hålla undan under hälften av loppet. När Johaug sedan kom ikapp visade Nilsson hur taktisk hon är i sin åkning då hon la sig i rygg i de sista utförsbackarna för att sedan kunna glida förbi Johaug på stadion. Därefter kunde spurtstarka Nilsson hålla ifrån norskan på upploppet och ta hem guldet.

Stina Nilsson var även involverad i Sveriges andra VM-guld, i sprintstafett tillsammans med Maja Dahlqvist. Där var det Dahlqvist som körde sistasträckan och gjorde en suverän spurt mot Slovenien och Norge. De tre åkarna kämpade sida vid sida på upploppet, men Sverige var först över mållinjen, medan Slovenien blev tvåa och Norge trea.

VM-svenskarnas stora överraskning var annars junioren Frida Karlssons tre medaljer. Att hon var bra visste alla redan innan VM, men att hon skulle ta två individuella VM-medaljer var det nog få som trodde. Förutom stafettguldet tog 19-åringen silver på 10 kilometer i klassisk stil med individuell start och brons i tremilens masstart.

Sverige fick ytterligare en medalj då Stina Nilsson tog silver i sprint redan på VM:s första tävlingsdag. In i det sista var det osäkert om Nilsson över huvud taget skulle komma till start på VM efter att hon fått en rejäl bristning i baksida lår fem veckor tidigare. Men låret läkte snabbare än väntat och höll för sprinttävlingen.

Med sig i finalen hade Nilsson även Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. De båda svenskorna hade emellertid oturen att haka i varandra inför upploppet och föll. Trots fallet och en bruten stav lyckades Sundling ändå ta sig i mål som fyra.

För de svenska herrarna blev fjärdeplatsen i sprintstafett med Oskar Svensson och Calle Halfvarsson det bästa VM-resultatet. I stafetten slutade Sverige femma efter fint genomförda sträckor av Oskar Svensson, Calle Halfvarsson, Jens Burman och Viktor Thorn  i hårt motstånd.

Trots avsaknaden av medaljer stod svenskarna för flera bra prestationer i de individuella loppen. Jens Burman gjorde sina bästa distanslopp för säsongen när han blev tia i både skiathlon och femmilen. Han blev dessutom elva på 15 kilometer klassiskt, där Viktor Thorn slog till med en tolfteplats.

I den avslutande femmilen gjorde även Calle Halfvarsson ett väl genomfört lopp. Han tangerade sitt personbästa individuella VM-resultat med en sjätteplats.

En stor snackis efter VM var norrmännens totala dominans. Bortsett från Sveriges två stafettguld kammade de norska åkarna hem samtliga VM-guld.

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info