Hoppa till sidans innehåll

Årets SM-vecka avslutad

06 FEB 2019 10:48
I söndags avslutades årets SM-vecka med riktigt utmanade masstarter i klassisk teknik på Ängens skidstadion i Sundsvall. Tävlingarna satte punkt för en mycket lyckad SM-vecka.
  • Skapad: 06 FEB 2019 10:48

Det snöade, blåste och var ett antal minusgrader under söndagen i Sundsvall. Detta i kombination med de erkänt tuffa tävlingsbanorna gjorde att åkarna fick en riktig genomkörare över de 15 km som gällde och för damerna och 30 km för herrarna.

I damklassen så tog Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, sitt andra SM-guld som senior denna SM-vecka. Hon tog kommandot relativt omgående i loppet och soloåkte sedan ända in i mål. Segermarginalen skrevs till 1,49 minuter före en mycket glad Lisa Vinsa, Piteå Elit SK, som tog silvret. Vinsa var fint med i den grupp som bildades bakom Andersson och i slutskedet bröt hon sig även loss och avgjorde silverstriden till sin fördel. Elina Rönnlund, IFK Umeå, tog bronset ungefär 25 sekunder bakom Vinsa efter att ha malt ner klubbkamraten Linn Sömskar under de sista hundratalet metrarna.

Andersson tog också U23-guldet före IFK Umeå-duon Elina Rönnlund, silver och Rebecca Öhrn, brons.

I lagtävlingen såg Rönnlund, Sömskar och Öhrn till att det blev guld för IFK Umeå.

I SM-touren så tätade masstarten till det ordentligt i och med att ledaren inför tävlingen, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, inte kom till start. Elina Rönnlund tog över ledningen men bara med fem poäng före Lisa Vinsa. Vinsa har i sin tur endast två poäng till trean Linn Sömskar som i sin tur leder med en poäng före fyran Maria Nordström, Borås SK. Det kommer bli en mycket intressant avslutning på damernas SM-tour i år!

Om Ebba Andersson gav en uppvisning i damloppet så var det samma scenario i herrloppet. Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, visade att formen är god genom att efter lite drygt halva loppet lämna sina konkurrenter och soloåka in i mål. Segermarginalen blev 1,23 minuter till den spännande silverkampen där Jonas Eriksson, IFK Mora SK, drog det längsta strået. Bronset gick till Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF, och det var Andersson som skruvade upp tempot rejält när det var ungefär 1,5 km kvar till mål och fick en lucka till de övriga i klungan bakom Rickardsson. Jonas Eriksson gjorde dock en rejäl kraftansträngning och gick ikapp och förbi Andersson precis i slutet av loppet. Jens Burman, Åsarna IK, blev fyra och Björn Sandström, Piteå Elit, blev femma.

U23-guldet gick till Jonas Eriksson före Fredrik Andersson och bronset till Eric Rosjö, IFK Mora SK.

Lagguldet gick till IFK Mora SK genom Jonas Eriksson, Eric Rosjö och Eddie Edström.

Herrarnas SM-tour slog över till Daniel Rickardssons favör i och med vinsten i masstartstävlingen. Han leder nu med 20 poäng före Jonas Eriksson. Men därifrån är kampen stenhård då Eriksson har samma totalpoäng som trean Jens Burman. Eriksson är dock tvåa i kraft av fler bättre placeringar än Burman. Fyra är Eric Rosjö och han har inte allt för långt fram till Eriksson och Burman, endast sju poäng. Så även herrarna har en spännande avslutning att vänta i Gällivare 30 mars när SM-touren avslutas.

Resultat SM masstart 2019 (U23- och lagresultat finns bland pdf-filerna) 
Totalställning SM-tour efter tre av fyra tävlingar

SM-veckan i Sundsvall 2019 är därmed över och SSF vill framföra sitt varma tack till arrangerande Stockviks SF som svarat för ett mycket professionellt arrangemang. Ett tack även till RF och SVT kring arbetet med SM-veckan och tv-sändningarna.

Tävlingarnas officiella webbplats 
SM-veckans officiella webbplats

Årets SM-tävlingar för seniorer avslutas 30 mars i Gällivare med 30/50 km och i Bruksvallarna 11 april med sprintstafett. Innan dessa arrangeras USM i Falköping 8-10 februari, master-SM i Hällefors 15-17 februari och JSM i Sollefteå 6-10 mars.

Foto: Bildbyrån

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info