Hoppa till sidans innehåll

Dramatisk sprint avslutade premiärhelgen

24 NOV 2019 15:51
Det blev en dramatisk avslutning på premiärhelgen i Gällivare när den under söndagen avslutades med sprint. Alla svenska damer ramlade i en masskrasch i den första utförskörningen och öppnade upp för Schweizisk seger.
  • Skapad: 24 NOV 2019 15:51

Helgens säsongspremiär avslutades idag med klassisk sprint på Hellnerstadion i Gällivare. Efter prologen stod det klart att det var något oväntade segrare i både dam och herrklass. Johanna Hagström, Ulricehamns If var snabbast bland damerna medan Olle Jonsson, från Trillevallens SK stakade hem herrarnas kval.

Kvartsfinalerna bjöd inte på några större överraskningar och de båda prologsegrarna tog sig enkelt vidare från sina kvartsfinaler.

Men dramatiken och överraskningarna skulle komma i semifinalerna. Johanna Hagström såg ut att ha full kontroll i sin semifinal men ramlade i sista kurvan och därmed var den dagen förstörd för hennes del. Istället imponerade Emma Ribom, Kalix SK som vann heatet före IFK Umeås Elina Rönnlund, som därmed var klar för final.

I den andra semifinalen blev det också överraskningar. Maja Dahlqvist slutade bara fyra och lucky loser-tiden räckte inte för vidare avancemang. Istället tog sig Jonna Sundling vidare till final tillsammans med förstaårssenioren Linn Svahn och Moa Lundgren som båda imponerade.

Masskrasch
Men det skulle bli än mer dramatiskt när det var dags för damernas final. I utförskörningen efter första vändningen kom de fem svenska tjejerna, Jonna Sundling, Linn Svahn, Moa Lundgren, Emma Ribom och Elina Rönnlund i tajt samlad grupp. Moa Lundgren kom på innerkurvan och körde ihop med Linn Svahn vilket resulterade i att alla de svenska tjejerna föll. Den enda som höll sig på benen var Schweiziskan Nadine Faehndrich som kunde åka i mål som vinnare.

Men trots det blev det en tuff kamp om resterande pallplatser. Linn Svahn lyckades spurta ner Jonna Sundling som fick nöja sig med tredjeplatsen. Elina Rönnlund 4a, Moa Lundgren 5a och Emma Ribom 6a.

Herrarnas final blev något mindre dramatisk men väldigt spännande. Olle Jonsson som valt att staka sig genom denna dag såg ut att få släppa efter första backen när Teodor Peterson satte fart, men efter en imponerande utförskörning kunde han avancera upp i tätklungan. Det blev en spännande spurt där Martin Bergström, Piteå Elit försökte rå sig på Jonsson men fick ge sig de sista 100 metrarna. Bergström slutade 2a före klubbkompisen Johan Häggström. Teodor Peterson 4a, Max Novak 5a och Marcus Grate 6a.

Sista tävlingen innan världscuppremiären är därmed gjord och klockan 19.00 ikväll släpps lagen inför helgens minitour i finska Ruka.

–  Det har varit kul att se två distanslopp i båda klassiskt och skate och även en klassiskt sprint som också är nu till helgen. Vi har nu gjort en samlad bedömning efter alla tävlingar och tagit ut säsongens första världscuplag, säger Fredrik Uusitalo, herrtränare.

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info