Hoppa till sidans innehåll

Elitskidåkare och vloggare på samma gång

06 DEC 2019 22:52
Trots att han mest håller till i skogarna runt Åsarna i södra delarna av Jämtland är det Jens Burmans liv man kan komma närmast av våra landslagsåkare. I november för två år sedan startade han sin videoblogg och har nu nästan 9 000 prenumeranter.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2019 22:52

De flesta landslagsåkare har valt att bosätta sig i Östersund eller Falun. Några i Umeå och Sundsvall. Men Jens Burman blev kvar där han för tio år sedan började skidgymnasiet, i guldbyn Åsarna.
– Det är riktigt bra träningsmöjligheter här. Snösäkert och nära till fjällen. Det enda är väl att man kan sakna någon när man kör riktigt hårda intervallpass ibland, men annars trivs jag bra här, säger Jens.

För drygt två år sedan startade Jens en videoblogg där man får följa med i hans liv som skidåkare – både hemma i Åsarna men också ut på världscupen. På två år har han fått nära 9 000 prenumeranter och många hängivna fans. Det märktes inte minst under världscupen i Beitostölen förra vintern där en stor skara norska barn hejade fram just Jens.
– Jag brukar titta lite på Youtube och då kom jag bara på att det kanske vore kul att göra en egen vlogg där folk får följa mig i vardagen, berättar Jens och fortsätter:

– Sedan får jag ju så klart prioritera träningen. Det är ju inte som att jag stannar upp mitt i ett träningspass och filmar i 20 minuter. Snarare 30 sekunder och oftast i farten.

Trots flera topp tioplaceringar i världscupen ser Jens tillbaka på förra säsongens med besvikelse.
– Det var en dålig säsong. Det var väl bara på VM det lossnade lite. Till den här säsongen vill jag vara mycket högre och kanske nosa på pallplaceringar.

Helst av allt vill han göra det på hemmaplan när Tour 2020 avgörs i mitten av februari.
– Jag tror några etapper på Tour 2020 kan passa mig bra. Det vore kul att göra bra lopp då när det är så nära hemma (Åsarna). Men såklart vill man prestera bättre än förra vintern på varje tävling, säger han.

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info