Hoppa till sidans innehåll

Engagemang får skidåkningen att växa i Göteborg

28 NOV 2019 23:14
Skidåkning är hett i sydsverige och då inte bara vädermässigt under sommaren. I Sävedalens AIK glöder engagemanget och medlemmarna ökar för varje år.
  • Skapad: 28 NOV 2019 23:14

Det är förhållandevis en liten skidklubb på 125 medlemmar men har de senaste åren ökat enormt tack vare stort engagemang och med en aktiv verksamhet.

Sedan 2009 har klubben bedrivit ungdomsverksamhet och de som var med från starten har nu tagit klivet upp till seniorer.
– Vi har många duktiga yngre åkare och har även lyckats att få fram många duktiga juniorer som nu börjat på skidgymnasium runt i Sverige, berättar Odd Wallum, ordförande och tränare i Sävedalens AIK.

Föreningen har kanske mycket att tacka Skidome för som möjliggör skidläger på hemmaplan men de brukar också ta sig iväg till södra delarna av Norge och ha läger. Nu senast förra helgen var juniorer och U23-åkare från klubben på skidlägret som de arrangerade i anrika Holmenkollen. I januari åker dom på ett träningsläger för hela klubben i Budor, norr om Löten i Norge. Hela 74 åkare följer med denna gång vilket är nytt rekord.

Engagemang är nyckeln
Men hur kommer det då sig att en klubb i Göteborg fått sådan bra snurr på sin verksamhet?Engagemang är det övergripande svaret enligt Odd Wallum.
– Det är viktigt att hålla igång medlemmarna hela året för att inte tappa dem. Och så klart variera verksamheten under året. Mosshandboll, löpning, orientering, rullskidor och inlines. Och när det är bra väder badar vi ibland efter träningarna. Då får man den sociala biten också vilket är viktigt, berättar Odd.

Under året har de också större evenemang mer än bara veckoaktiviteterna. Under somrarna arrangerar juniorerna ett läger för ungdomar och samma årstid arrangeras också Göteborgs Rullskidfestival. Nu närmar sig vintern och då är det dags för den populära tävlingsserien ”Kvällscupen” som är ett samarrangemang med olika föreningar i Göteborg.
– På söndag kör vi igång det och vi startar inomhus i Skidome. Det blir en av sex tävlingar i kvällscupen (som normalt arrangeras på onsdagar). Förra vintern hade vi ungefär 100 deltagare i åldrarna 7 – 20 år, berättar han.


För att få ännu fler på skidor har också klubben fått bidrag från skidlyftet. För pengarna köpte dom 
20 skidutrustningar som ungdomar som inte har egna skidor kan låna.
– Det är så klart viktigt för att alla ska kunna få hålla på att vi kan erhålla skidor till barnen. Det är viktigt för verksamheten, säger Odd.

Vad är ditt tips för att fler föreningar ska få snurr på sina verksamheter?
– Engagemang är viktigt. Och tålamod – att inte ge sig. När vi började var vi bara 12 personer och nu är vi över 100.

Odd belyser även vikten av att sprida information om verksamheten.
– Vi kör både hemsida
mail och facebooksamt Instagram för vissa grupper.  Det är viktigt, dels för att enkelt nå folk men också så att de föräldrar som inte närvarar får se vad vi gör på träningar, tävlingar eller läger.

Mer från deras verksamhet kan du se i filmen "Skidjuniorerna" nedan: 
Skribent: Lukas Johansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info