Hoppa till sidans innehåll

Fina stafetter av de unga svenska lagen – damerna trea!

08 DEC 2019 14:11
Trots att åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Calle Halvarsson saknades i dagens laguppställningar gjorde de unga svenska lagen stordåd. Damerna in som trea och herrarna på en fin sjätte plats.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2019 14:11

Dagen började med damernas stafett. Efter ett fint lopp igår av Emma Ribom blev hon tilldelad startsträckan. Det blev en fin resa genom de fem kilometerna och redan i början var hon offensiv i fältet. Till synes gick hon med väldigt enkelt i tätklungan och när det var dags för växling låg hon precis där hon ville: Med i tätklungan.
– Helt perfekt kört sa svt:s expert Anders Blomqvist.

Elina Rönnlund fick gå ut på i tätgruppen på andra sträckan med fem lag: Norge, Finland, Sverige, Japan och Ryssland. Samma gäng höll ihop hela första varvet. Men på andra varvet började det spricka när finska Niskanen satte fart. Elina och övriga i täten fick släppa och Finland växlade ut i ledning. Sju sekunder före Norge, 15 före Sverige. Trots riktigt stark sträcka av den unga Elina Rönnlund var hon inte nöjd.

– Jag var lite besviken att jag inte orkade hänga med hela vägen, sa hon till SVT efter målgång.  

Charlotte blev utskickad som fyra, strax bakom Ryssland men hon var snart ikapp och om. Några minuter senare var även Finland ikappkörde och omkörda och Sverige låg plötsligt tvåa inför sista sträckan. Ett riktigt bra – men tufft läge för unga Moa Lundgren, som haft sitt genombrott i distans den här säsongen. Bakom henne jagade Jessica Diggins och Krista Pärmäkoski. Diggins kom ikapp efter några kilometer trots hård öppning från Moa. Ut på andra varvet blev tempot för högt och Moa fick släppa men kunde trots det glida över mållinjen och föra Sverige upp på pallen. Imponerande körning av det orutinerade laget som idag visade att det finns reserver med riktigt hög nivå när etablerade åkare som Ebba Andersson är borta.

I herrarnas lag var det, liksom damernas, några som fattades. Ingen Calle och ingen Viktor. Men de mindre rutinerade skulle göra det fantastiskt bra.

Björn Sandström tog sig ann första sträckan och gjorde det på ett imponerande sätt. Norge och Ryssland satte upp ett högt tempo ganska tidigt. Lag efter lag fick släppa på andra varvet men Björn var den som bet sig fast och var i täten hela vägen in till varvning och kunde skicka iväg Daniel Richardsson i tätgruppen.

Men fler lag skulle blanda sig i igen på andra sträckan. Snöandet ökade och gjorde att tempot sänktes drastiskt och lag bakifrån gick ikapp. Men det skulle smälla till. Fältet splittrades och Daniel fick det tufft och växlade till slut ut Jens Burman som 7a, dryga halvminuten bakom.

Men fältet skulle tryckas ihop igen, precis som på tidigare sträckor. Jens gick starkt och ikapp. Några kilometer senare var sju lag samlade. Men då ökade tempot igen. Norge 1 och 2 satte upp farten och trots att Jens gjort en stenhård öppning var det bara han som kunde följa norrmännen.
Tre lag växlade ut tillsammans på sista sträckan: Norge, Norge och Sverige med Axel Ekström. Farten sänktes återigen på första varven, precis som det varit på samtliga sträckor. Axel Ekström kunde hänga med enkelt i början. Men plötsligt la Rysslands båda lag in en högre växel och då var det ingen som kunde matcha. Inte ens Norge. Axel krigade det han hade och gjorde det riktigt bra. Det slutade med en sjätte plats men bara 27 sekunder upp till segrande Ryssland.

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info