Hoppa till sidans innehåll

Härlig final i Kalix

24 MAR 2019 23:06
Det blev riktig skidglädje och skidpropaganda när Volkswagen Cup avslutades i Kalix under söndagen. Innan seniorerna intog arenan så hade juniorerna genomfört årets distriktsstafett.
  • Skapad: 24 MAR 2019 23:06

Distriktsstafetten genomfördes för femte året och börjar bli en riktig tradition för landets skidjuniorer där kampen distrikten emellan står i fokus. Reglerna är enkla, alla distrikt får anmäla obegränsat antal lag och det enda kravet är att alla åkarna i laget är från samma distrikt. Damerna åker 3*3,3 km och herrarna åker 3*5 km. I stafetten står skidglädjen i fokus och det märktes då det var mycket god stämning i målfållan när lagkamraterna klappade om varandra.

I damernas stafett blev det en riktig utklassningsseger till Gästrikland. Efter att Ida Palmberg varit med i en större klunga in till den första växlingen så tryckte Ella Olsson gasen i botten och lämnade konkurrenterna efter sig. Louise Lindström på den sista sträckan kunde kosta på sig att ta emot publikens jubel när hon korsade mållinjen dryga minuten före Jämtland/Härjedalen som blev tvåa. Elin Anderssonm Stine Lise Truu och Tilde Bångman åkte i laget. Trea blev Småland med Hanna Abrahamsson, Andrea Aulin och Moa Hansson i laget.

Prispall damer distriktsstafettDamernas prispall i årets distriktsstafett.

I herrarnas distriktsstafett så blev det en rafflande kamp mellan Norrbotten och Jämtland/Härjedalen. Lagen höll sig i närhetens av varandra i princip hela loppet och det var först på sluttampen som Jämtland/Häredalens slutman Axel Aflodal lyckades skaka av sig Norrbottens slutman Pål Jonsson och ta hem segern med ett par sekunder.

I Jämtland/Härjedalen åkte Ossian Rosenberg och William Poromaa. För Norrbotten åkte Antion Laine och Eric Granström.

Tredjeplatsen gick något överraskande till Västerbotten då slutmannen Oscar Årebäck stod för fantomlopp på den sista sträckan, han körde upp laget hela åtta fem placeringar och säkrade därmed pallplatsen. I laget åkte även Jonathan Edman och Jonathan Dahlberg.

Vinnare herrar distriktsstafettJämtland/Härjedalens segrande lag i herrarnas distriktsstafett 2019 med förstapriset, glasögon från Bliz.

Resultat distriktsstafetten 2019

Efter att juniorerna packat ihop sina tävlingar så var det dags att avgöra säsongens Volkswagen Cup. Helgens minitour avslutades med jaktstartstävlingar över 10 och 15 km i klassisk teknik.

I damklassen blev det en dramatisk tävling. Ganska tidigt gick en trio bestående av klubbkamraterna i Piteå Elit Emma Ribom och Sofia Henriksson loss tillsammans med ledaren av minitouren Anna Dyvik, IFK Mora.

I den absolut sista backen inne på stadion så var det tre ihop när Emma Ribom försökte sig på ett ryck, att vara först över det sista krönet är en stor fördel inför det snabba upploppet på Kalix Skidstadion. Ribom satte dock staven innanför skidan och stöp ner i snön vilket gjorde att Dyvik och Henriksson gick förbi.

Inne på upploppet hade Anna Dyvik bra kontroll och hon kunde enkelt ta hem minitouren före en glad Sofia Henriksson som är tillbaka på allvar efter en tid av sjukdomar och skador.

Dagens etapp (bästa åktid) hade av Sofia Henriksson, vilket innebar etappseger.

I totala Volkswagen Cup blev det stora omkastningar då Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge, tappade många viktiga poäng i dagens lopp när hon slutade på en niondeplats. Detta gjorde att Emma Ribom gick förbi och vann cupen med 14 poäng före Molander Kristiansen. Mia Eriksson, Piteå Elit, som svarat för en mycket jämn säsong slutade välförtjänt trea och Maria Nordström, Borås SK, blev fyra. Noterbart är att bland toppåkarna i cupen så har Molander Kristiansen och Eriksson åkt samtliga deltävlingar under vintern.

I herrarnas jaktstart uteblev dramatiken om segern i minitouren då ledaren inför slutetappen Björn Sandström, Piteå Elit, aldrig bjöd in motståndarna. Han åkte i ett imponerande tempo och utökade sitt försprång bit för bit och kunde slutligen vinna med 37 sekunder till Oskar Persson, SK Bore. Persson hade en duell med Martin Bergström hela vägen och kunde kontrollerat ta hand om andraplatsen på upploppet. Bergström slutade som trea.

Dagens etappseger gick till Björn Sandström.

Trots helgens succé för Sandström så räckte det inte till den totala segern i Volkswagen Cup utan där gick segern till Marcus Ruus, Åsarna IK. Ruus har haft den gula ledarvästen stora delar av säsongen och genomfört alla deltävlingar med fina resultat så segern var välförtjänt. Björn Sandströms flitiga poängsamlande räckte till en andraplats totalt och Eddie Edström, IFK Mora blev trea. Även Martin Bergström plockade många poäng i slutskedet och det räckte till fjärdeplatsen.

Cupsegrare 18-19
Säsongens cup-segrare i Volkswagen Cup, Marcus Ruus, Åsarna IK och Emma Ribom, Piteå Elit.

Resultat jaktstart Volkswagen Cup (etappresultat och slulställning i cupen finns bland pdf-filerna)

Årets cupfinaler är därmed till ända och SSF vill framföra sitt varma tack till Kalix SK som svarat för mcyekt fina och uppskattade tävlingar.

Tävlingarns officiella webbplats

Årets cup-säsong är över och från SSF sida vill vi framföra ett varmt tack till alla arrangörer, aktiva och klubbar som tillsammans varit med och bidragit till fina tävlingar som utvecklar svensk skidsport. Tack också till cupernas samarbetspartners Volkswagen, Scandic, Makita och Bliz - utan era insatser skulle inte cuperna vara möjliga att genomföra!

Skribent: Ludvig Remb
Epost: This is a mailto link

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info