Hoppa till sidans innehåll

Ny årsrapport om konstsnöanläggningar för längdskidor

06 MAJ 2019 14:35
I SSF:s mål mot 2025 finns 100 nya konstsnöanläggningar, att 50% av de befintliga ska vara moderniserade och att minst en skidaktivitetsyta med ett kortare konstsnöspår ska finnas i varje kommun. En ny årsrapport är ett av leden för att nå målen.
  • Uppdaterad: 06 MAJ 2019 14:36

En förutsättning för att med stor säkerhet kunna erbjuda längdskidspår säsong efter säsong är tillverkning av konstsnö. Antalet nya konstsnöanläggningar för längdskidåkning har stadigt ökat i Sverige under de senaste årtiondena samtidigt som befintliga anläggningar kontinuerligt uppdateras, moderniseras och byggs ut.

2010 gjordes en omfattande kartläggning av Sveriges konstsnöanläggningar. Utvecklingen går dock snabbt framåt och informationen blir snabbt inaktuell och oanvändbar för att användas som argument för att driva utvecklingen av Sveriges anläggningar vidare. En kartläggning var tionde år är inte tillräckligt. 

Nu vill SSF införa en årligen återkommande sammanställning av Sveriges konstsnöanläggningar för längdskidor. Genom att anläggningar årligen rapporterar in uppgifter på mängd sprutad snö, antal skidspårsdagar,  antal dags- och säsongskort, spåravgiftsintäkter, driftskostnader och investeringar i anläggning etc. fås ett underlag som ger befintliga anläggningar argument för förändringar och uppgraderingar samtidigt som det fångar trender i längdskidsporten som hjälper anläggningar och kommuner att göra rätt beslut inför framtiden.

Ökad kunskap skapar behov och motivation. Varje enskild anläggning kan dra nytta av informationen som SSF sammanställer och använda som hävstång för att accelerera utvecklingen i den egna anläggningen. Tillsammans lyfter vi kvaliten och tillgängligheten till välpreparerade skidspår för snöglädje till alla!

Årsrapporten kommer inom kort att gå ut till alla konstsnöanläggningar, både ideelt föreningsdrivna, kommunala, samt bolagsdrivna anläggningar.

Har du frågor om årsrapporten eller andra anläggningsfrågor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-22 32 22 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
Epost: This is a mailto link

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info