Hoppa till sidans innehåll

Säsongens första final för Häggström

29 DEC 2019 16:46
Under söndagen fortsatte andra etappen i Tour de ski, med sprint i fristil. Johan Häggström visade återigen klass och tog sig hela vägen till final och tangerade därmed sitt personliga rekord med en femte plats.
  • Skapad: 29 DEC 2019 16:46

Det var en kylig morgon i Schweiziska Lenzerhaide med dryga tio minusgrader innan solen hade kommit över topparna. Svenskarna inledde kvalet på strålande vis där fem damer och fyra herrar kvalificerade sig bland de 30 bästa. 

Jonna Sundling var kvalsnabbast av damerna som femma och tog sig sedan ganska enkelt vidare till semifinal. Det gjorde också Moa Lundgren, Emma Ribom och Maja Dahlqvist och det såg ut att kunna bli en riktigt fin dag för damerna. Elina Rönnlund gjorde en fin prolog som 16:e dam men fick nöja sig med sjätte plats i sin kvartsfinal.

Men i semifinalerna gick det inte riktigt som tänkt. Jonna Sundling låg bra med till en början i sitt heat men blev passerad i utförsbacken på andra varvet och fick dessutom en dålig sista kurva in på upploppet och det slutade med en sistaplats i heatet. I den andra semifinalen med tre svenskor såg det lovande ut tills det som inte fick hända – hände. I sista kurvan krokade Maja Dahlqvist och Moa Lundgren ihop och båda föll. Där bakom smet Emma Ribom förbi och in på fjärdeplats men ingen kvalificerade sig för final.

I herrarnas sprint var det också lite stolpe ut. Calle Halfvarsson gjorde en fin prolog som nionde man men hade smärtor i armen efteråt och valde att avstå heaten. Oskar Svensson kvalade in som 26:a men hamnade i en riktigt tuff kvartsfinal. Det såg länge ut att kunna räcka för vidare avancemang men han åkte till slut ”bara” in som trea, dock precis bakom dagens två starkaste: Johannes Hoesflot Klaebo (som vann tävlingen) och Federico Pellegrino (som slutade tvåa).  

Karl-Johan Westberg gjorde säsongens första VC-sprint och visade att han var i bra form. Men med ett stavbrott in på andravarvet var det svårt att mäta sig i spurten och det slutade med en fjärdeplats.

Bättre gick det för Johan Häggström som var snabbast av killarna i kvalet på en åttonde plats. Han vann först sin kvartsfinal och gick sedan vidare som luckylooser från semifinalen där han åkte in som fyra.

Finalen blev en sällskapsresa till en början och Johan smög kyligt med i det låga tempot. På andra varvet höjdes farten rejält och finalen skulle avgöras i en tajt spurt. Johan låg bra med men tappade lite position i sista kurvan och fick nöja sig med en femteplats.
– Det var bra känsla hela vägen. Skönt att få ta sig till final för första gången den här säsongen och spräcka finalspöket. Också motiverande att vara så nära toppen, säger Johan Häggström.

Nu drar laget vidare mot Toblach där två etapper väntar på tisdag och onsdag. 10/15 kilometer fristil individuell start på tisdag följt utav jaktstart i klassisk stil (från tisdagens resultat) på onsdag.

Officiella resultat:

Damer 

Herrar   

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info