Hoppa till sidans innehåll

SSF informerar om säkerhet vid banpreparering

05 DEC 2019 16:55
Tävlingssäsongen är igång och med anledning av den nyligen genomförda premiärhelgen i Gällivare så vill SSF göra alla klubbar och aktiva uppmärksamma på vad som gäller kring säkerhet vid banpreparering.
  • Skapad: 05 DEC 2019 16:55

I Gällivare så uppstod en diskussion då banorna blev tävlingsklara väldigt sent inpå tävlingarna med resultatet att spårkvalitén blev sämre.

Anledningen till att spåren blev klara sent hade att göra med att ledare och tävlande befann sig i tävlingsbanan när den var avstängd för preparering, något som fick till följd att personalen som körde pistmaskinen inte kunde ge sig ut och utföra sitt arbete.

Arrangören hade mycket tydligt informerat i sina kanaler och på lagledarmöten vilka tider som banan var stängd för preparering och trots det så befann sig personer i banan under prepareringen.

Detta beteende är något som SSF ser allvarligt på och som vi härmed vill uppmärksamma.

Den spårpersonal som finns på våra anläggningar är alla utbildade och i deras utbildning är en huvudregel att preparering endast får ske när spåret är tomt. Att personalen inte ger sig ut och preparerar om det finns skidåkare i banan är en självklarhet. En modern pistmaskin väger flera ton och en kollision med en människa kan få förödande konsekvenser.

SSF kommer under säsongen fortsatt ha en dialog med spårpersonal och arrangörer kring denna fråga och om det förekommer skidåkning under spårpreparering så kommer SSF stötta spårpersonal och arrangörer för att upprätthålla de regler som finns kring banornas öppettider. Sanktioner mot ledare eller aktiva kan bli aktuellt om skidåkning förekommer i samband med preparering.

Tävlande och ledare har ett ansvar att följa de tider som arrangören meddelat vad gäller banans öppethållande och följs inte det så kan inte tävlande och ledare förvänta sig att spåren ska hålla en hög kvalité – om preparering inte är möjligt så blir spåren därefter.

Med hopp om att tävlande och ledare samarbetar under vintern kring denna viktiga fråga.

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info